Το 2020 έχει πλέον φτάσει και οι εξελίξεις στην ιατρική έρευνα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μία σειρά ερευνών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος και τα αποτελέσματά τους θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το μέλλον, αλλάζοντας ριζικά την πρόληψη και αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων.

Εμβόλιο για τον Ιό Ebola

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, το Food and Drug Administration των ΗΠΑ έβγαλε μία ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά ενέκρινε τη χρήση του πρώτου εμβολίου για τον ιό Ebola. Το εμβόλιο αυτό ονομάζεται Ervebo και χορηγείται σε μία δόση. Περιέχει μία πρωτεΐνη από το στέλεχος Zaire και ενδείκνυεται για άτομα άνω των 18 ετών.

Αν και τα περιστατικά της λοίμωξης από Ebola έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2014, έτος κατά το οποίο ο ιός στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 11.000 άτομα στη Δυτική Αφρική, σήμερα συνεχίζει να είναι ενεργός. Δεδομένα από τη Δημοκρατία του Κονγκό έδειξαν ότι ο ιός προκάλεσε 2.000 θανάτους το 2019.

Βακτηριοαπωθηκτικά Πλαστικά

Αρκετοί από εμάς νιώθουμε άβολα ακούγοντας τη λέξη «πλαστικά» καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης τους, εξ’αιτίας των επιδράσεων που έχουν στο περιβάλλον. Η παρούσα ανακάλυψη, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τα ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με αντιβιοικά, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας σήμερα.

Τα βακτήρια, μεταξύ των οποίων και τα ανθεκτικά, αποικούν και εξαπλώνονται σε συγκεκριμένο έδαφος το οποίο ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Μία ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά πιστεύει ότι μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση των ανθεκτικών βακτηρίων παρεμβαίνοντας στο έδαφος που χρησιμοποιούν για τον πολλαπλασιασμό τους.

Η ιδέα αυτή οδήγησε στην παρασκευή βακτηριοαπωθητικών πλαστικών. Συνδυάζοντας νανοτεχνολογία και χημεία, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μία τεχνολογία που δεν μπορεί να ξεπεραστεί ούτε από τα πλέον ανθεκτικά βακτήρια, όπως ο MRSA (Methicillion-resistant Staphylococcus aureus) και η ψευδομονάδα.

Τα πλαστικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη συσκευασία τροφίμων καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο.

Αντικαταθλιπτικό Μανιτάρι Χωρίς Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Όλα τα αντικαταθλιπτικά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά έχουν αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες. Μία ομάδα ερευνητών από την Αγγλία, ωστόσο, ανακάλυψε προσφάτως ένα ψυχεδελικό μανιτάρι που λέγεται “psilocybin”, το οποίο μπορεί στο μέλλον να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη σκέψη και τη συμπεριφορά χωρίς ωστόσο να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε 89 εθελοντές, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες.

Καθώς, ωστόσο, το φάρμακο αυτό βρίσκεται ακόμα στο πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών θα χρειαστεί πιθανώς αρκετός καιρός μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Μηνιαίο Αντισυλληπτικό Χάπι

Αρκετές γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια μπορεί συχνά να ξεχάσουν μία δόση. Μία νέα ανακάλυψη, ωστόσο, φαίνεται ότι θα δώσει απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα καθώς επιτρέπει στις ασθενείς να λαμβάνουν 1 μόνο χάπι κάθε μήνα. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές του χαπιού αυτού δείχνουν μάλιστα ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το αντισυλληπτικό χάπι που χρησιμοποιείται σήμερα.

Το νέο αυτό αντισυλληπτικό χάπι έχει σχήμα αστεριού και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απελευθερώνει σταδιακά το φάρμακο για 4 εβδομάδες μέχρι τελικά να απομακρυνθεί δια μέσου του γαστρεντερικού σωλήνα.