Ο ύπνος και οι επιδράσεις του στη νόσο Alzheimer

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το National Institutes of Health, η απώλεια του ύπνου μίας νύχτας οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Στη νόσο Alzheimer, οι πρωτεΐνες β-αμυλοειδούς συσσωρεύονται και σχηματίζουν τις αμυλοειδείς πλάκες, μία χαρακτηριστική εκδήλωση της νόσου.

Αν και γνωρίζουμε ότι η στέρηση του ύπνου αυξάνει τα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο εγκέφαλο των ποντικών, η επίδραση του ύπνου στη συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς στον άνθρωπο δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η παρούσα έρευνα είναι μία από τις πρώτες που δείχνει ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην κάθαρση του β-αμυλοειδούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνονται οι αρνητικές επιδράσεις της έλλειψης ύπνου στον εγκέφαλο. Μέσω αυτών μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς παθογένειας της νόσου Alzheimer.

Το β-αμυλοειδές είναι ένα προϊόν του μεταβολισμού που βρίσκεται στο υγρό μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Στη νόσο Alzheimer, οι πρωτεΐνες β-αμυλοειδούς συσσωρεύονται και σχηματίζουν πλάκες αμυλοειδούς με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των νευρώνων.

Για να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ της συσσώρευσης πλακών β-αμυλοειδούς και ύπνου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εξέταση PET για να εξετάσουν τους εγκεφάλους 20 υγιών εθελοντών ηλικίας από 22 έως 72 ετών. Η εξέταση έγινε μετά από μία νύχτα με φυσιολογικό ύπνο και μετά από μία νύχτα χωρίς ύπνο (31 ώρες). Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς είχαν αυξηθεί κατά 5% μετά από μία μόλις νύχτα χωρίς ύπνο. Η αύξηση αυτή ήταν εντονότερη σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο θάλαμος και ο ιππόκαμπος. Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις βλάβες στα πρώιμα στάδια της νόσου Alzheimer.

Στους ασθενείς με νόσο Alzheimer, τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς είναι αυξημένα κατά 43% σε σχέση με τους υγιείς ενήλικες. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς που είχαν αυξηθεί λόγω της στέρησης ύπνου, επέστρεφαν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από ένα βράδυ ξεκούρασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι εθελοντές με τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα του β-αμυλοειδούς είχαν χειρότερη διάθεση μετά τη στέρηση του ύπνου.

«Αν και το δείγμα μας ήταν μικρό, η έρευνα κατάφερε να αποτυπώσει τις αρνητικές επιδράσεις της στέρησης ύπνου αναφορικά με το σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να αποδείξουν τα ευρήματα αυτά σε μεγαλύτερους πληθυσμούς», είπε ο επικεφαλής της έρευνας.

Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι η σύνδεση μεταξύ διαταραχών του ύπνου και νόσου Alzheimer θεωρείται από αρκετούς αμφίδρομη, καθώς τα αυξημένα επίπεδα του β-αμυλοειδούς μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του ύπνου.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα