Υπόταση: Τα 11 συχνότερα αίτια

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπόταση, μπορεί να έχει διάφορα αίτια. Τα συχνότερα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ζαλάδα, ίλιγγο, ναυτία, αίσθημα αδυναμίας, θόλωση της όρασης και απώλεια των αισθήσεων.

Σε ορισμένους ανθρώπους η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογικά χαμηλή (90/60 mmHg ή χαμηλότερη) επομένως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία.

Ποια είναι λοιπών τα συχνότερα αίτια της υπότασης;

Καταπληξία ή Σοκ

Ένας σοβαρός τραυματισμός που οδηγεί σε καταπληξία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πτώση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά όταν περιλαμβάνει απώλεια αίματος. Η καταπληξία συχνά εμφανίζεται μετά από εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς.

Αναφυλακτικό σοκ

Μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικό σοκ) συνήθως συνοδεύεται από απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αναφυλακτικό σοκ μπορεί να να προκληθεί από αλλεργία σε τρόφιμα, στο λάτεξ, στα τσιμπήματα εντόμων ή σε φάρμακα. Εκτός από την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης, τα συμπτώματα του αναφυλακτικού σοκ περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, έντονο κνησμό, εμφάνιση εξανθήματος και οίδημα του οισοφάγου, των χειλέων ή της γλώσσας.

Σηπτικό σοκ

Το σηπτικό σοκ αποτελεί επιπλοκή σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων. Αυτές συχνά προκαλούν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της διαρροής αίματος στους περιβάλλοντες ιστούς. Άλλα συμπτώματα του σηπτικού σοκ περιλαμβάνουν κεφαλαλγία και μυαλγία, αίσθημα αδιαθεσίας, αποπροσανατολισμό, πυρετό, ναυτία, έμετο και διάρροια.

Υπερβολική δόση φαρμάκων ή χρήση ναρκωτικών ουσιών

Η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί συχνό σύμπτωμα της υπερβολικής δόσης διαφόρων φαρμάκων. Η υπερβολική δόση οπιοειδών (όπως η ηρωίνη ή η κωδεΐνη) μπορεί να προκαλέσει επίσης βραδύπνοια. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η παροχή οξυγόνου στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, πνευμονικό οίδημα και θάνατο.

Αφυδάτωση

Μείωση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να παρουσιαστεί, επίσης, όταν η πρόσληψη υγρών είναι μικρότερη από την απομάκρυνσή τους. Συνέπεια αυτού είναι η μείωση του όγκου αίματος και του οξυγόνου που φτάνει στους ιστούς. Συχνότερα αίτια αφυδάτωσης είναι η υψηλή θερμοκρασία σώματος, η αυξημένη εφίδρωση, η έντονη σωματική άσκηση, η λήψη διουρητικών, ο έμετος και η διάρροια. Μία σοβαρή επιπλοκή της αφυδάτωσης είναι το υποογκαιμικό σοκ, το οποίο είναι αποτέλεσμα του μειωμένου όγκου αίματος και κατά συνέπεια της αρτηριακής πίεσης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή.

Καρδιακά προβλήματα

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις περιορίζουν την ικανότητα της καρδιάς να στέλνει αίμα στα διάφορα όργανα. Αυτό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει την καρδιακή συχνότητα. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (όπως ο κολπικός πτερυγισμός), διαταραχές των βαλβίδων, γενετικές καρδιακές νόσους, αορτική στένωση, καρδιακή ανακοπή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων

Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι:

  • Οι β-αποκλειστές
  • Τα διουρητικά
  • Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης
  • Οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης
  • Ορισμένοι α-αποκλειστές
  • Ορισμένα αντικαταθλιπτικά

Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρων αίματος)

Η υπογλυκαιμία, ένα ακόμα αίτιο της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, αποτελεί σύμπτωμα που εμφανίζεται σε ασθενείς με διαβήτη. Σπανίως, μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα χωρίς διαβήτη μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Αυτό λέγεται αντιδραστική υπογλυκαιμία. Υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί επίσης μετά από νηστεία, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή λόγω σοβαρών παθήσεων των νεφρών, του ήπατος και του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός).

Παθήσεις του θυρεοειδούς και της υπόφυσης

Ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση της αρτηριακής πίεσης και διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Η μειωμένη λειτουργία ενός άλλου αδένα, της υπόφυσης, μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και ζαλάδα, ίλιγγο, αδυναμία και απώλεια των αισθήσεων.

Τσίμπημα από τσιμπούρι

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι επιπλοκή της πιροπλάσμωσης, μίας πάθησης που προκαλείται από το τα τσιμπούρια. Το συγκεκριμένο παράσιτο στοχεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε σοβαρές μορφές της νόσου, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, πυρετό, σοβαρή αναιμία και τελικά νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Αναιμία

Η αναιμία είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον οργανισμό. Συνέπεια αυτού είναι η μειωμένη παροχή οξυγόνου στους διάφορους ιστούς. Αυτό προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Συχνότερο αίτιο αναιμίας είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή, όπως ο σίδηρος. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας ταχυκαρδία.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Συχνά, η αρτηριακή πίεση 90/60 mmHg ή και χαμηλότερη δεν προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο, αν παρουσιάσετε συμπτώματα υπότασης όπως ίλιγγο, θόλωση της όρασης, ναυτία, σύγχυση ή απώλεια των αισθήσεων, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. Αν και τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων ή τραυματισμών.

Βιβλιογραφία: WebMD

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα