Σχετίζονται οι διαταραχές του ύπνου με τη νόσο του Parkinson;

Ο ύπνος σας είναι ανήσυχος και περιλαμβάνει έντονες κινήσεις; Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραχών που σχετίζονται με παθήσεις του εγκεφάλου. Ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη καθώς και των κυττάρων που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα στον εγκέφαλο σε ασθενείς που πάσχουν από τη διαταραχή του ύπνου RBD (Rapid eye movement sleep behavior disorder).

Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από RBD διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Parkinson ή άνοια στο μέλλον, καθώς τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο είναι ήδη μειωμένα. Η νόσος του Parkinson εμφανίζεται συνήθως όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη παύουν να λειτουργούν.

Η διαταραχή του ύπνου RBD αφορά κυρίως το κομμάτι του ύπνου που περιλαμβάνει τα όνειρα (ύπνος REM). Τα υγιή άτομα είναι ήρεμα και ακίνητα κατά τη διάρκεια του REM ύπνου. Αντιθέτως, οι ασθενείς που πάσχουν από RBD ζουν τα όνειρα έντονα με αποτέλεσμα νε κάνουν απότομες κινήσεις και να φωνάζουν. Οι ασθενείς αυτοί συχνά έχουν φλεγμονή στον εγκέφαλο στο σημείο που βρίσκονται τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.

Το γεγονός αυτό δεν ήταν γνωστό στο παρελθόν καθώς καμία έρευνα δεν είχε δείξει ότι στους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νόσο του Parkinson υπάρχει κάποια φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Η έρευνα αυτή δίνει νέα δεδομένα για την πορεία της νόσου στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια αυτής. Ο στόχος είναι να ταυτοποιηθούν οι ασθενείς με διαταραχή RBD που αργότερα θα εμφανίσουν τη νόσο του Parkinson. Ταυτοχρόνως, τα στοιχεία από την έρευνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν την εξέλιξη τόσο της διαταραχής RBD όσο και της νόσου του Parkinson.

Η διαταραχή RBD επηρεάζει συνήθως άτομα ηλικίας 50-70 ετών και είναι συχνότερη στους άνδρες ασθενείς.

Νόσος Parkinson

Η συμπτωματολογία της νόσου Parkinson περιλαμβάνει συνήθως επιβράδυνση των κινήσεων που συνοδεύεται από τρόμο και μυϊκή ακαμψία. Είναι μία χρόνια νόσος που επιδεινώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Είναι συχνότερη στους άντρες. Η νόσος Parkinson είναι αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Επηρεάζει συνήθως ενήλικες και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην ηλικία των 50-70 ετών.

Βιβλιογραφία: The Lancet Neurology

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα