Νέα προσέγγιση για τον περιορισμό των μεταστάσεων στον καρκίνο του παγκρέατος

Μία ομάδα ερευνητών μπόρεσε να ταυτοποιήσει μία χημική ουσία που αναστέλλει την εξάπλωση του παγκρεατικού αλλά και άλλων μορφών καρκίνου στα πειραματόζωα. Η εξάπλωση του καρκίνου από ένα όργανο του σώματος σε ένα άλλο με μία διαδικασία που λέγεται μετάσταση, περιορίζει σημαντικά την ικανότητα των θεραπειών να ελέγξουν τον πολλαπλασιασμό του. Σήμερα, μία ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα νέο τρόπο να περιορίσει τις μεταστάσεις.

Η ομάδα μπόρεσε να ταυτοποιήσει μία χημική ουσία, την οποία ονόμασαν μεταρρεστίνη. Η ουσία αυτή έχει την ικανότητα να σταματάει τις μεταστάσεις στα πειραματόζωα. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με μεταρρεστίνη παρουσίασαν επίσης λιγότερα νεοπλάσματα και έζησαν περισσότερο από τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία με αυτή την ουσία. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Translational Medicine.

«Αρκετά φάρμακα έχουν στόχο να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου ή να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα», είπε ο Juan Marugan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Δεν υπάρχει, ωστόσο, φάρμακο που να στοχεύει ειδικά τον περιορισμό των μεταστάσεων. Σύμφωνα με την έρευνά μας η μεταρρεστίνη είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας που πρέπει να μελετήσουμε για τη δράση του στις μεταστάσεις».

Η μεταρρεστίνη μπορεί να χορηγηθεί στους ασθενείς μετά από ένα χειρουργείο για αφαίρεση καρκίνου. Καθώς οι προχωρημένες μορφές καρκίνου είναι δύσκολο να αφαιρεθούν τελείως χειρουργικά, οι γιατροί τυπικά χορηγούν χημειοθεραπεία για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα που δεν αφαιρούνται και παραμένουν στον οργανισμό μετά την επέμβαση. Η μεταρρεστίνη θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος αυτής της θεραπευτικής αγωγής.

Η μεταρρεστίνη διασπά ένα κομμάτι των καρκινικών κυττάρων το οποίο είναι γνωστό ως “perinucleolar compartment” (PNC). Τα PNC βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα και είναι ιδιαίτερα αυξημένα στις προχωρημένες μορφές καρκίνου, όπου έχουν γίνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος.

Η Si Huang, μία από τους συντελεστές της έρευνας απέδειξε ότι όσο περισσότερα κύτταρα με PNC υπάρχουν σε ένα νεόπλασμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητά του να δώσει μεταστάσεις. Σύμφωνα με αυτό το εύρημα, ο περιορισμός του PNC θα είχε ως αποτέλεσμα επιβράδυνση της πορείας του καρκίνου και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Για να επιβεβαιώσει την παραπάνω θεωρία, η Huang προσέγγισε τον Marugan και την ομάδα του με σκοπό να ερευνήσουν περισσότερες από 140.000 χημικές ουσίες σχετικά με την ικανότητά τους να καταστρέφουν το PNC στα καρκινικά κύτταρα.

Αν και αρχικά, την δράση αυτή φάνηκε να έχουν σχεδόν 100 ουσίες, τελικά οι ερευνητές κατέληξαν σε μία η οποία μπορούσε να διασπάσει το PNC σε καρκινικά κύτταρα προχωρημένου καρκίνου του προστάτου. Στη συνέχεια τροποίησαν την ουσία αυτή έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική ως φάρμακο και εξέτασαν τη δράση της στο εργαστήριο. Διαπίστωσαν, έτσι, ότι η μεταρρεστίνη μπορούσε να αναστείλει τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα του προστάτου και του παγκρέατος δίνουν μεταστάσεις.

Η ομάδα εξέτασε τις δράσεις της μεταρρεστίνης (μεταξύ των οποίων και η τοξικότητα) σε ποντίκια που είχαν καρκίνο του παγκρέατος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περιόριζε την εξάπλωση του καρκίνου, διαταράσσοντας τον μηχανισμό παραγωγής πρωτεϊνών των καρκινικών κυττάρων. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με μεταρρεστίνη έζησαν περισσότερο από τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.

«Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχέως και χρειάζονται πρωτεΐνες για να μπορέσουν να επιτελέσουν διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η ικανότητά τους να μεταναστεύουν», είπαν οι ερευνητές. «Παρεμποδίζοντας τη σύστημα αυτό, καθυστερούμε την εμφάνιση μεταστάσεων».

Οι επιστήμονες προσπαθούν σήμερα να συλλέξουν προκλινικά δεδομένα για τη μεταρρεστίνη για να εξετάσουν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο.

Βιβλιογραφία: NIH

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα