Η Μεσογειακή διατροφή βοηθά στην πρόληψη του επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology, οι άνδρες που κάνουν Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, βραστές πατάτες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε σχέση με αυτούς που κάνουν δυτική διατροφή ή διατροφή Prudent. Αν και ο καρκίνος του προστάτη είναι η πλέον συνηθισμένη μορφή καρκίνου στους άντρες και συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, τα στοιχεία που συνδέουν την πιθανότητα εμφάνισής του με περιβαλλοντικούς ή διατροφικούς παράγοντες, είναι περιορισμένα. Αρκετές έρευνες έχουν διερευνήσει αν οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα.

Η παρούσα έρευνα προσφέρει νέα δεδομένα για τη συσχέτιση της διατροφής με τον καρκίνο του προστάτη και δείχνει ότι η πρόληψη των επιθετικών μορφών του, περιλαμβάνει τρόφιμα που αποτελούν μέρος της Μεσογειακής διατροφής, όπως τα ψάρια, τα όσπρια και το ελαιόλαδο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως μπορεί να μην αρκεί για το σκοπό αυτό.

Η έρευνα διεξήχθη στην Ισπανία και περιελάμβανε 733 εθελοντές με ιστολογικά επιβεβαιωμένο καρκίνο του προστάτη και 1229 υγιείς άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 χρόνια. Συυγκεντρώθηκαν ανθρωπομετρικά, επιδημιολογικά και διατροφικά δεδομένα.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διατροφή τους. Τα 3 μοντέλα διατροφής περιελάμβαναν τη Μεσογειακή διατροφή, τη Δυτική διατροφή και τη διατροφή Prudent. Η Δυτική διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά, επεξεργασμένα σάκχαρα και κρέατα, αναψυκτικά με πολλές θερμίδες, γλυκά, fast food και σάλτσες. Η διατροφή Prudent περιλαμβάνει κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και χυμούς. Τέλος, η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ψάρια, βραστές πατάτες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και μικρή ποσότητα χυμών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν επίσης σε ομάδες ανάλογα με το βαθμό συμμόρφωσής τους με την κάθε διατροφή.

Μόνο στην ομάδα εθελοντών που ακολουθούσε με συνέπεια τη Μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκε μειωμένος κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη στους εθελοντές ταξινομήθηκε σύμφωνα με την κλίμακα Gleason score για την επιθετικότητα και το κλινικό στάδιο (1 έως 4). Ένα Gleason score κάτω από 6 συνήθως αποτελεί ένδειξη χαμηλής επιθετικότητας όγκου με καλή πρόγνωση. Τα πρώιμα κλινικά στάδια (1-2) δείχνουν ότι ο όγκος δεν έχει κάνει μεταστάσεις.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι μόνο η Μεσογειακή διατροφή προσέφερε προστατευτική δράση για τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη που έδιναν μεταστάσεις. Για τις υπόλοιπες διατροφές δεν φάνηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στην μείωση της πιθανότητας του συγκεκριμένου καρκίνου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι η προστατευτική δράση παρουσιάστηκε μόνο στην ομάδα που ακολουθούσε τη Μεσογειακή διατροφή με συνέπεια. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Φαίνεται ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου όσο και άλλων σημαντικών αιτιών θανάτου, όπως η καρδιαγγειακή νόσος. Οι συστάσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες πρέπει στο μέλλον να αφορούν ολόκληρα πλάνα διατροφής και όχι μεμονωμένα τρόφιμα.

Βιβλιογραφία: Elsevier

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα