Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού γίνονται για να διαγνωστεί ο καρκίνος πριν εμφανιστούν συμπτώματα από αυτόν. Όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν από το γιατρό τους για τις διαθέσιμες προληπτικές εξετάσεις και να αποφασίσουν με τη βοήθειά του ποιες είναι οι κατάλληλες για αυτές. Είναι υποχρέωση του γιατρού να πληροφορήσει τις ασθενείς του για τα οφέλη και τους κινδύνους κάθε εξέτασης.

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού δεν μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση του καρκίνου αυτού, ωστόσο μπορούν να προσφέρουν έγκαιρη διάγνωσή του, γεγονός που διευρύνει το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών και διευκολύνει την αντιμετώπισή του.

Ποιες πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις;

Όλες οι γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια. Για ορισμένες γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και από την ηλικία των 40 ετών. Η απόφαση για την έναρξη των προληπτικών εξετάσεων είναι εξατομικευμένη για την κάθε ασθενή.

Τι είναι η μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία του μαστού. Αποτελεί την καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μπορεί να διαγνώσει τον συγκεκριμένο καρκίνο πριν γίνει ψηλαφητός ή προκαλέσει συμπτώματα. Οι τακτικές μαστογραφίες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Άλλες προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Μαγνητική τομογραφία μαστού

Η μαγνητική τομογραφία μαστού προσφέρει καλύτερη απεικόνιση του μαστού. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη μαστογραφία σε γυναίκες αυξημένου κινδύνου για τον συγκεκριμένο καρκίνο. Καθώς η εξέταση ενδέχεται να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δεν ενδείκνυται για γυναίκες που δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Κλινική εξέταση από γιατρό

Η κλινική εξέταση του μαστού γίνεται από έναν γιατρό ο οποίος εξετάζει το μαστό με τα χέρια του προσπαθώντας να ανιχνεύσει όγκους ή άλλες ανωμαλίες.

Αυτο-εξέταση

Η εξέταση του μαστού από την ίδια τη γυναίκα έχει διαίτερη σημασία καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να ανιχνευθούν μάζες, πόνος ή αλλαγές στο μέγεθος του μαστού.

Οι τελευταίες δύο εξετάσεις πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία έρευνα ότι μειώνουν τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού.

Βιβλιογραφία: CDC

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα