Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην αθηροσκλήρωση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μία νέας έρευνας, το εντερικό μικροβίωμα συνδέεται με την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης. Η τελευταία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνους για την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η συσχέτιση αυτή υπολογίστηκε εξετάζοντας την συσσώρευση πλακών στις καρωτιδικές αρτηρίες.

Για να κατανοήσουν το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στην αθηροσκλήρωση, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα διαφόρων μεταβολικών προϊόντων του εντερικού μικροβιώματος στο αίμα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 316 εθελοντές οι οποίοι ταξινομήθηκαν σε 3 διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε εθελοντές με ποσότητα πλακών που αντιστοιχούσε στους παράγοντες κινδύνου που έχουν. Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε εθελοντές με αρεκτούς παράγοντες κινδύνου αλλά φυσιολογικές αρτηρίες. Η τρίτη ομάδα περιελάμβανε εθελοντές με αυξημένο αριθμό πλακών και απουσία παραγόντων κινδύνου.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς με αυξημένο αριθμό πλακών χωρίς παράγοντες κινδύνου είχαν αυξημένα επίπεδα των τοξικών μεταβολιτών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου», είπε ο επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά τους μεταβολίτες TMAO, p-cresyl sulfate, p-cresyl glucoronide και phenylacetyglutamine και παρατήρησαν τον αριθμό των πλακών στις αρτηρίες με τη χρήση υπερήχου.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, παρατήρησε ότι οι παραπάνω διαφορές μπορούσαν να εξηγθούν από τη διατροφή και τη νεφρική λειτουργία. Οι τελευταίες συνδέονται άμεσα με τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος.

«Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι βακτηριακές κοινότητες δεν ορίζονται τόσο πολύ από τον πληθυσμό τους, αλλά από τα προϊόντα που παράγουν», είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων θεραπειών για τους ασθενείς που παρουσιάζουν πλάκες χωρίς να έχουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μας δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα προβιοτικά για να μειώσουμε τα προϊόντα αυτά στο έντερο και να περιορίσουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου», είπε ένας συντελεστής της μελέτης. Μία άλλη πιθανή θεραπευτική επιλογή που αναδύεται μετά την έρευνα, είναι, ενδεχομένως ο επαναποικισμός του εντερικού μικροβιώματος.

Βιβλιογραφία: MediaRelations

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα