Πώς να αναγνωρίσετε τη Δηλητηρίαση από Μονοξείδιο του Άνθρακα

Κατά τη διάρκεια μίας διακοπής ρεύματος, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Από αυτές μπορεί, όμως να παραχθεί μονοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο δυνητικά θανατηφόρο τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παραχθεί από φορητές γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, σόμπες, φανούς ή από την καύση ξύλου ή κάρβουνου στο τζάκι. Το αποτέλεσμα είναι το αέριο αυτό να συσσωρεύεται σε κλειστούς χώρους. Η εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο, μπορεί να προληφθεί εύκολα, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα από αυτή και δρώντας κατάλληλα.

Πώς να αναγνωρίσετε τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Τα συχνότερα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, ζαλάδα, αίσθημα αδυναμίας, ναυτία, έμετο, στηθάγχη και σύγχυση. Άτομα που έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή κοιμούνται μπορεί να πεθάνουν από το μονοξείδιο του άνθρακα χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα.

Πρόληψη της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα

  • Αγοράστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα και διατηρήστε τον σε λειτουργία μόνιμα.
  • Μην αφήνετε ποτέ ανοιχτή τη μηχανή σε ένα όχημα που είναι παρκαρισμένο σε κλειστό ή σχεδόν κλειστό χώρο, όπως ένα γκαράζ.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ γεννήτρια ή άλλη μηχανή που λειτουργεί με πετρέλαιο μέσα σε υπόγειο, γκαράζ ή άλλο κλειστό χώρο, ακόμα κι αν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Όταν χρησιμοποιείτε το μηχάνημα αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχει εγκατασταθεί σωστά από επαγγελματία και υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός. Ελέγξτε ότι οι σωλήνες εξαερισμού είναι ανοιχτοί και δεν καταλήγουν σε κλειστό χώρο.
  • Όταν χρησιμοποιείτε γεννήτρια, έχετε πάντα ανοιχτό έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα.
  • Μην χρησιμοποιείται φορητή ψησταριά με κάρβουνα μέσα σε σπίτι ή σκηνή.
  • Αν υποπτευθείτε ότι έχετε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα είναι επικίνδυνη, ωστόσο με τα παραπάνω μέτρα μπορεί να προληφθεί.

Βιβλιογραφία: CDC

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα