Γιατρέ έχω λόξιγκα, τι να κάνω;

Ο λόξιγκας είναι ένα αντανακλαστικό πιο σύνθετο απ’όσο νομίζουμε. Αποτελεί μία ξαφνική σύσπαση ή σπασμό του διαφράγματος και των μεσολευρίων μυών που προκαλεί μία ακούσια και γρήγορη εισπνοή. Αυτή τελειώνει με τη σύγκλειση της γλωττίδας (η οποία βρίσκεται κοντά στις φωνητικές χορδές) με αποτέλεσμα την παραγωγή του χαρακτηριστικού ήχου του λόξιγκα.

Στις περσσότερες περιπτώσεις ο λόξιγκας δεν έχει κάποια χρησιμότητα και υποχωρεί χωρίς να αντιμετωπιστεί, συνήθως μετά από 30 ή περισσότερες επαναλήψεις. Τα αίτια του λόξιγκα μπορεί να είναι:

  • Η πλήρωση του στομάχου από υπερβολικό φαγητό, αλκοόλ ή αέρα
  • Η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας (του οργανισμού ή του περιβάλλοντος)
  • Το κάπνισμα
  • Το άγχος, ο ενθουσιασμός ή άλλα έντονα συναισθήματα

Πώς να αντιμετωπίσετε το λόξιγκα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαλλαγείτε από τον λόξιγκα. Παρακάτω αναφέρονται μερικοί από αυτούς, οι οποίοι θεωρούνται αρκετά λογικοί, αν λάβουμε υπ’ όψη τους μύες και τους ιστούς που εμπλέκονται:

  • Διέγερση του ρινοφάρυγγα ή του άνω μέρους του οισοφάγου μέσω τραβήγματος της γλώσσας, κατάποσης κρυσταλλικής ζάχαρης, γαργάρας με νερό, κατάποσης παγωμένου νερού ή δαγκώματος ενός λεμονιού.
  • Διέγερση του δέρματος που καλύπτει τα νωτιαία νεύρα κοντά στον αυχένα με πίεση ή τρίψιμο του αυχένα.
  • Διέγερση του φάρυγγνα, αγγίζοντάς τον απαλά με ένα μακρύ στυλεό.
  • Διακοπή του φυσιολογικού κύκλου της αναπνοής. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως κρατώντας την αναπνοή μας, αναπνέοντας σε μία χάρτινη σακούλα (αυτό αυξάνει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εισπνέουμε), διακόπτοντας την αναπνοή με κάποιο τρόμαγμα ή μαζεύοντας τα γόνατα στο στήθος και σκύβοντας μπροστά.
  • Απόσπαση της προσοχής από τον λόξιγκα.

Όταν ο λόξιγκας επιμένει

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να μην υποχωρήσει. Στις ΗΠΑ, έχει αναφερθεί περιστατικό με λόξιγκα που διήρκησε πάνω από 60 χρόνια(!). Ωστόσο, ακόμα και όταν ο λόξιγκας διαρκεί για πολύ καιρό, αυτό δεν αποδίδεται σε κάποια πάθηση. Στις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που ο λόξιγκας είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης, αυτή συνήθως περιλαμβάνει ερεθισμό κάποιου νεύρου στο θώρακα. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι η λαρυγγίτιδα, η βρογχοκήλη, οι όγκοι στο λαιμό, οι λοιμώξεις με εντόπιση κοντά στο διάφραγμα και η διαφραγματοκήλη. Λόξιγκας μπορεί να προκληθεί επίσης από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη νεφρική ανεπάρκεια καθώς και διάφορες λοιμώξεις (ιδιαίτερα αυτές των ώτων). Σπανιότερα, ο λόξιγκας μπορεί να είναι αποτέλεσμα αορτικού ανευρύσματος ή σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο λόξιγκας που επιμένει μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα. Όταν έχετε λόξιγκα δεν μπορείτε να φάτε, να πιείτε νερό ή να κοιμηθείτε, ενέργειες απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας.

Αν έχετε λόξιγκα που επιμένει, ο γιατρός θα διερευνήσει τα αίτιά του. Ανάλογα με την περίσταση, θα σας χορηγήσει φάρμακα (υπάρχουν ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του λόξιγκα) ή θα σας διακόψει κάποιο φάρμακο που παίρνετε ήδη καθώς ο λόξιγκας αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου ο λόξιγκας συνεχίζει να επιμένει, υπάρχει χειρουργική αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει αποκλεισμό του φρενικού νεύρου (το κύριο νεύρο από το οποίο προέρχονται όλα τα νεύρα του διαφράγματος) ή τοποθέτηση βηματοδότη στο διάφραγμα.

Συμπέρασμα

Τα αίτια ενός λόξιγκα δεν είναι πάντα γνωστά και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να απαλλαγούμε από αυτόν με 100% επιτυχία. Συνήθως, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τον λόξιγκα είναι να περιμένετε λίγα λεπτά.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα