Οι επιδράσεις του αλκοόλ στη μικροβιακή χλωρίδα του στόματος

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη φυσική βακτηριακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας. Αυτό έδειξε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome και διερεύνησε την επίδραση του αλκοόλ στα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα μας.

Αρκετά από τα βακτήρια που βρίσκονται στις διάφορες επιφάνειες βλεννογόνου στον οργανισμό μας, αποτελούν μέρος της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας και προσφέρουν διάφορα οφέλη, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα στελέχη των βακτηρίων αυτών, ωστόσο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, όπως ορισμένες παθήσεις των ούλων ή ακόμα και καρκίνο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παραπάνω στελέχη βακτηρίων είναι αυξημένα στη στοματική κοιλότητα των ατόμων που πίνουν αλκοόλ. Το γεγονός αυτό είχε αποδειχθεί νωρίτερα στα ζώα, ωστόσο αυτή είναιη πρώτη έρευνα που παρατηρεί τα αποτελέσματα αυτά στον άνθρωπο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Jiyoung Ahn, δήλωσε ότι η παραπάνω είναι μία ακόμα αρνητική επίδραση του αλκοόλ. «Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί υγιεινή συνήθεια και η έρευνα μας δίνει έναν ακόμα λόγο γιατί», είπε.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 1044 ενήλικες. Από αυτούς, οι 270 δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, οι 614 έκαναν μέτρια κατανάλωση και οι 160 έπιναν πολύ. Ως μέτρια κατανάλωση ορίστηκε το 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα 1-2 ποτά για τους άνδρες. Η κατανάλωση μεγαλύτερη από τις παραπάνω ποσότητες θεωρήθηκε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Ο κάθε εθελοντής έδωσε δείγμα από τη στοματική κοιλότητα ξεπλένοντάς τη με νερό. Στο δείγμα έγινε γενετική ανάλυση η οποία περιελάμβανε 165 γονίδια rRNΑ καθώς και μικροβιακή ανάλυση. Οι εθεολοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Τα δείγματα αναλύθηκαν στο εργαστήριο και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχαν διαφορές στη σύνθεση του βακτηριακού μικροβιώματος οι οποίες είχαν άμεση συσχέτιση με την ποσότητα αλκοόλ που έπιναν οι εθελοντές. Αυτοί που έκαναν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είχαν αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν. Κάποια από τα βακτήρια αυτά ήταν το Actinomyces, το Leptotrichia, το Cardiobacterium και το Neisseria. Τα στελέχη αυτά γνωρίζουμε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του οισοφάγου και ο καρκίνος του παγκρέατος. Η Ahn εξήγησε ότι αυτοί που έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είχαν αυξημένη παρουσία των συγκεκριμένων βακτηριακών στελεχών στη στοματική τους κοιλότητα. Τα βακτήρια αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ καθώς αυτό μεταβολίζεται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να ευνοείται ο πολλαπλασιασμός ορισμένων από αυτά. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα ωφέλιμα για τον οργανισμό βακτήρια, όπως τα Lactobacillales ήταν σημαντικά μειωμένα.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να γίνει πλήρως κατανοητή αυτή η αλληλεπίδραση. Η παρούσα μελέτη εξέτασε μόνο ορισμένα αλκοολούχα ποτά, τη μπύρα και το κρασί, επομένως χρειάζεται να διερευνηθούν και οι επιδράσεις άλλων ποτών στο μικροβίωμα.

Βιβλιογραφία: Microbiome

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα