Ρινική Καταρροή: Αίτια και Αντιμετώπιση

Η ρινική καταρροή αποτελεί ένα μηχανισμό του οργανισμού για την απομάκρυνση μικροβίων που μπορεί να προκαλούν ερεθισμό ή φλεγμονή. Η ρίνα παράγει καθαρή βλέννη η οποία μπορεί να πάρει κίτρινο ή πράσινο χρώμα μετά από μερικές ημέρες.

Η καταρροή μπορεί να είναι αποδίδεται σε αλλεργίες, ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία συγκεκριμένη ουσία ή αλλεργιογόνο. Ορισμένα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τη γύρη, τις τρίχες των ζώων και τη σκόνη.

Η αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει αρκετά συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό στους οφθαλμούς και βήχα.

Οι τυπικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των αλλεργιών περιλαμβάνουν:

  • Αντισταμινικά
  • Αποσυμφορητικά
  • Ρινικά στεροειδή

Τα αντισταμινικά δρουν αποκλείοντας τους υποδοχείς του οργανισμού που ευθύνονται για την εμφάνιση της φλεγμονής. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Advances in Dermatology and Allergology, ένας ασθενής μπορεί να λάβει μέχρι και 4 φορές πάνω από τη συνιστώμενη δόση αντισταμινικών δεύτερης γενιάς, εφόσον η παραπάνω δεν προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Τα αποσυμφορητικά δρουν περιορίζοντας το οίδημα που προκαλεί την καταρροή.

Τα ρινικά στεροειδή περιορίζουν επίσης το οίδημα, αλλά επιτυγχάνουν το σκοπό αυτό μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού.

Κοινό Κρυολόγημα

Αρκετοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα, ωστόσο αυτοί που ενοχοποιούνται συχνότερα είναι οι ρινοϊοί.

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει ρινική καταρροή καθώς και άλλα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος κορυφώνονται συνήθως τη 2η-3η ημέρα και μπορούν να ξεπεράσουν σε διάρκεια τις 2 εβδομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κρυολόγημα υποχωρεί με ξεκούραση και κατανάλωση υγρών χωρίς να χρειάζεται να χορηγηθεί περαιτέρω θεραπεία.

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι η λοίμωξη των ιγμορείων. Εμφανίζεται συνήθως όταν δεν είναι δυνατό να απομακρυνθούν τα υγρά από τα ιγμόρεια, γεγονός που συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Το αίτιο είναι συνήθως ένας ιός, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ενοχοποιείται μία βακτηριακή λοίμωξη. Οι περοσσότεροι ασθενείς που πάσχουν από κοινό κρυολόγημα, συνήθως θα έχουν κάποια λοίμωξη και στα ιγμόρεια.

Εκτός από τη ρινική καταρροή, στην ιγμορίτιδα εμφανίζονται και άλλα σμπτώματα πολλά από τα οποία εμφανίζονται επίσης στο κοινό κρυολόγημα.

Ο γιατρός θα εξετάσει αν η ιγμορίτιδα αποδίδεται σε ιούς ή βακτήρια. Αν είναι αποτέλεσμα κάποιας βακτηριακής λοίμωξης, θα χορηγήσει αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή της.

Αν η ιγμορίτιδα αποδίδεται σε ιογενή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά δεν έχουν χρησιμότητα και αρκεί η ξεκούραση στο σπίτι για την αντιμετώπισή της.

Μη Αλλεργική Ρινίτιδα

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Allergy, Asthma & Immunology Research, η μη αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί συμπτώματα ρινίτιδας χωρίς το αίτιο να είναι κάποια αλλεργία. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν ρινική καταρροή και φτέρνισμα.

Οι προκλητικοί παράγοντες της μη αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν τις αλλαγές στον καιρό, την έκθεση σε καυστικές οσμές ή τον καπνό του τσιγάρου, καθώς και τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Για παράδειγμα, μία προηγούμενη έρευνα στο American Journal of Rhinology παρατήρησε ότι οι ασθενείς που εκτίθενται σε ψυχρό αέρα, όπως για παράδειγμα στο σκι, μπορεί να παρουσιάσουν ρινίτιδα. Τα συμπτώματα της νόσου υποχωρούν συνήθως όταν ο ασθενής μεταβεί σε ένα περιβάλλον με θερμότερο αέρα.

Πρόληψη

Η ρινική καταρροή μπορεί να προληφθεί είτε με αντιμετώπιση της υποκειμένης αιτίας είτε με λήψη φαρμάκων για τον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, αν κάποιος παρουσιάζει ρινική καταρροή επειδή έχει αλλεργία στις γάτες, αρκεί να αποφεύγει τα ζώα αυτά ή να λάβει αντισταμινικά για να προλάβει την εμφάνιση καταρροής.

Αν η καταρροή αποδίδεται σε κρυολόγημα, η ξεκούραση μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη συνήθως αρκεί για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Φωτογραφία: profernity (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα