Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Ωφέλιμα ή Επιβλαβή για την Υγεία;

Στην παιδική ή εφηβική μας ηλικία, οι περισσότεροι θα είχαμε ακούσει ότι «το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών». Σήμερα, ωστόσο υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του γάλακτος στην υγεία με αποτέλεσμα οι αντιλήψεις σχετικά με το γάλα να μεταβάλλονται ανάλογα με τις δημοφιλείς δίαιτες και τις διαφημίσεις. Ποια είναι τελικά η αλήθεια για το γάλα; Είναι ωφέλιμο ή επιβλαβές για την υγεία;

Σύμφωνα με τον Βασάντι Μάλικ, ένα διατροφολόγο-ερευνητή από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «τα γαλακτοκομικά δεν αποτελούν απαραίτητο κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής, ωστόσο για αρκετούς ανθρώπους είναι ο ευκολότερος τρόπος να λάβουν το ασβέστιο, τη βιταμίνη D και τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για την καρδιά, τους μύες και τα οστά».

Τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα ως Πηγή Ασβεστίου και Πρωτεϊνών

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Οι ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται 1000mg ασβεστίου κάθε μέρα. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 χρειάζονται 1200mg. Ένα ποτήρι γάλα περιέχει 250-350mg ασβεστίου, ανάλογα με τη μάρκα και αν είναι πλήρες, με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά. Ένα τυπικό γιαούρτι περιέχει περίπου 187mg ασβεστίου. Τα γάλα περιέχει επίσης βιταμίνη D, η οποία χρησιμοποιείται από τα οστά για τη διατήρηση της οστικής μάζας.

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται επίσης πρωτεΐνες για να προστατευτούν από τη σαρκοπενία, την φυσική απώλεια μυϊκής μάζας και ισχύος που σχετίζεται με την ηλικία. Το γάλα αποτελεί μία καλή πηγή πρωτεϊνών. Η συνιστώμενη ποσότητα για τους ηλικιωμένους είναι τα 0.8γρ ανά κιλό βάρους σώματος. Ένας άνδρας 90 κιλών χρειάζεται περίπου 65γρ πρωτεϊνών κάθε μέρα, ενώ μία γυναίκα 70 κιλών χρειάζεται περίπου 50 γραμμάρια.

Ωστόσο, αναφορικά με την άμεση επίδραση των γαλακτοκομικών, τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα. Ορισμένες έρευνες προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γίνεται αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, ενώ άλλες έχουν παρατηρήσει οφέλη από την τακτική κατανάλωσή τους.

Ποια Γαλακτοκομικά Πρέπει να Προτιμούμε;

Σύμφωνα με το American Heart Association, οι ενήλικες πρέπει να προτιμούν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Ορισμένες έρευνες ωστόσο έδειξαν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά ίσως δεν είναι τόσο επικίνδυνα για την καρδιακή υγεία. Μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του European Society of Cardiology για το 2018 εξέτασε 20 έρευνες με σχεδόν 25.000 άτομα και δεν παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση των περισσοτέρων γαλακτοκομικών προϊόντων και της καρδιαγγειακής υγείας. Η μοναδική εξαίρεση ήταν το γάλα, ωστόσο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο η εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση γάλακτος, συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να έχουν προστατευτικά δράση για την καρδιακή νόσο. Μία έρευνα με 2000 άνδρες που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι αυτοί που κατανάλωναν αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, είχαν μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες των παραπάνω προϊόντων. Η παρατήρηση αυτή έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης έχουν καλές επιδράσεις στο λιπιδικό προφίλ και τον κίνδυνο καρδιακών νόσων σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα άλλο όφελος από την κατανάλωση γάλακτος, που έχει προωθηθεί αρκετά από την αντίστοιχη βιομηχανία δεν επαληθεύτηκε από έρευνες. Όπως έδειξαν οι τελευταίες, το γάλα δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, ιδιαίτερα όταν πρέπει να γίνει επίσης περιορισμός θερμίδων.

Συμπέρασμα

Αναφορικά με τις επιδράσεις του στην υγεία το γάλα δεν είναι ούτε ωφέλιμο ούτε επιβλαβές. Λίγο γάλα στη διατροφή μας, όπως για παράδειγμα στον καφέ ή με τα δημητριακά, μπορεί να μας προσφέρει κάποιες από τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό ωστόσο να αποτελεί κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής με αρκετά φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε να μπορούμε να λάβουμε το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε χωρίς να εξαρτώμαστε από τα γαλακτοκομικά.

Το ιδανικό είναι να γίνεται χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς έτσι μπορεί να περιοριστεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπών, λαμβάνοντας παράλληλα τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε. Εναλλακτικά, το γάλα αμύγδαλου ή σόγιας μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη, περιέχει ωστόσο λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με το γάλα αγελάδας. Το Ελληνικό γιαούρτι αποτελεί ίσως το καλύτερο γαλακτοκομικό προϊόν. Περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από το τυπικό γιαούρτι και περιέχει επίσης προβιοτικά που βοηθούν στην υγεία του εντέρου.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα