5 Μύθοι για την Αντηλιακή Προστασία

Για τους περισσότερους από εμάς η έλευση του καλοκαιριού συνεπάγεται περισσότερο χρόνο στον ήλιο. Ωστόσο, όλες αυτές οι μέρες που περνάμε αρκετό χρόνο στη θάλασσα ή σε μία πισίνα κάτω από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο δέρμα μας. Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι ο καρκίνος του δέρματος, ένας από τους συχνότερους καρκίνους σήμερα.

Ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν επαρκώς από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Οι περιορισμένες, δε, γνώσεις που έχουν επί του θέματος δεν βασίζονται σε αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα ή έρευνες.

Καθώς, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε να βγούμε στις παραλίες και να χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά μας, ας εξετάσουμε 5 από τους πλέον κοινούς μύθους σχετικά με την προστασία από τον ήλιο.

Ένα αντηλιακό με SPF (δείκτη προστασίας) 30 προσφέρει διπλάσια προστασία σε σχέση με ένα που έχει SPF 15

Ένα αντηλιακό με SPF 15, όταν χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον επιστημονικής έρευνας, αποκλείει το 93% περίπου της ηλιακής ακτινοβολίας. Το αντηλιακό με SPF 30 αποκλείει περίπου το 97%.

Η αύξηση της προστασίας που προσφέρουν τιμές SPF πάνω από 30 είναι αμελητέες. Στην πραγματικότητα, τα αντηλιακά με υψηλότερα SPF περιέχουν περισσότερα χημικά, με αποτέλεσμα η χρήση τους να συνοδεύεται από κινδύνους, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή βλάβες στους ιστούς. Οι αντηλιακές λοσίον με επιπρόσθετα χημικά προκαλούν επίσης αυξημένη μόλυνση στο περιβάλλον όταν φτάσουν στο νερό.

Το αντηλιακό με υψηλό SPF προστατεύει το δέρμα για μεγαλύτερη διάρκεια

Τα αντηλιακά με υψηλό SPF δεν προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο για μεγαλύτερη διάρκεια, ωστόσο αρκετοί θα παραμείνουν στον ήλιο για παρατεταμένη διάρκεια αν πιστεύουν ότι είναι πιο προστατευμένοι. Ιδανικά, το αντηλιακό πρέπει να επαναχρησιμοποιείται κάθε 1.5-2 ώρες για να διασφαλιστεί η επαρής προστασία από αυτό. Η αντίληψη αυτή σχετίζεται με ένα ακόμα μεγάλο λάθος σχετικά με τη χρήση ανηλιακού. Το αντηλιακό δεν πρέπει να αποτελεί την κύρια μέθοδο προστασίας από τον ήλιο του καλοκαιριού, αντιθέτως πρέπει να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας.

Τα δύο καλύτερα «όπλα» για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία δεν περιλαμβάνουν καθόλου χημικά:

  • Φορέστε άνετα ρούχα που καλύπτουν σχεδόν όλο το σώμα σας.
  • Αποφύγετε τον ήλιο κατά τις περιόδους υψηλής υπεριώδους ακτινοβολίας το μεσημέρι.

Ένας εύκολος μνημονικός κανόνας είναι ότι αν η σκιά σας είναι πιο κοντή από εσάς, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εγκαυμάτων.

Η διατροφή δεν επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στην ηλιακή ακτινοβολία

Όταν πίνετε κάποιο αναψυκτικό ή ποτό και εκτίθεστε στον ήλιο, καλό είναι να πετάξετε το λεμόνι που πιθανώς το συνοδεύει. Η επαφή με ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά μπορεί να οδηγήσει σε φυτοφωτοδερματίτιδα. Η πάθηση αυτή προκαλεί την εμφάνιση ενός κνησμώδους, επώδυνου, φυσαλιδώδους εξανθήματος το οποίο επιδεινώνεται σταδιακά για 3 ημέρες. Προκαλείται από την έκθεση του δέρματος που έχει έρθει σε επαφή με ορισμένα χημικά που προέρχονται από φυτά, στην υπεριώδη ακτινοβολία. Το συχνότερο αίτιο είναι ο χυμός λεμονιού, ωστόσο η χημική αυτή ουσία βρίσκεται επίσης στο σέλινο, το καρότο και το μαϊντανό.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με κρύες κομπρέσες και κρέμα υδροκορτιζόνης, ωστόσο είναι εξαιρετικά επώδυνη. Αν ασχολείστε με τον κήπο ή κόβετε κιτρικά φρούτα, φορέστε γάντια και πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν βγείτε στον ήλιο. Είναι επίσης σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες των φαρμάκων που λαμβάνετε για να δείτε αν προκαλούν φωτοευαισθησία.

Πρέπει να περνάμε αρκετό χρόνο στο ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Το ηλιακό φως βοηθά το δέρμα να παράγει βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή είναι επιθυμητή, ωστόσο ακόμα διερευνάται αν τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D υπερβαίνουν τους κινδύνους από την παρατεταμένη έκθεση. Σίγουρα η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία, ωστόσο δεν πρέπει να κινδυνεύσετε να πάθετε ηλιακά εγκαύματα ή καρκίνο του δέρματος από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D πάρτε ένα συμπλήρωμα διατροφής ή αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης από τη διατροφή σας.

Όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό, ένα κοντομάνικο μπλουζάκι μπορεί να προστατεύσει επαρκώς το δέρμα μας από τον ήλιο

Το βρεγμένο μπλουζάκι δεν προσφέρει καμία προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Μάλιστα, προστατεύει το δέρμα λιγότερο από ένα στεγνό κοντομάνικο μπλουζάκι. Αν θέλετε να φορέσετε ρούχα στο νερό, προτιμήστε ένα εφαρμοστό ολόσωμο μαγιό και βάλτε αντηλιακό μέσα από αυτό.

Το απλό καπέλο (του baseball) προσφέρει επίσης πολύ λιγότερη προστασία απ’ όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Προστατεύει κυρίως το μέτωπο και τη μύτη, ωστόσο αφήνει εντελώς εκτεθειμένα τα αυτιά και το λαιμό. Τα ιδανικά καπέλα για τον ήλιο είναι αυτά με γείσο τουλάχιστον 7 εκατοστών που καλύπτουν με σκιά όλο το κεφάλι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα