Πότε πρέπει να διακόψουμε τη νηστεία

Η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η επίμονη ζάλη, η μυϊκή αδυναμία και η θόλωση της όρασης είναι σαφείς ενδείξεις για διακοπή της νηστείας.

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι ευκαιρία για επιστροφή σε πιο παραδοσιακά μοντέλα διατροφής με πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Αποκλείοντας τις ζωικές τροφές, δίνεται η δυνατότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού από τη συσσώρευση βλαπτικών ουσιών, όπως το ουρικό οξύ και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (κακή χοληστερίνη).

Από την άλλη πλευρά όμως, η παρατεταμένη αποχή από τις ζωικές τροφές στερεί από τον οργανισμό απαραίτητες ουσίες για τη σωστή λειτουργία του, όπως τις υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, τα μέταλλα, τον σίδηρο και τη βιταμίνη Β12.

Ένας υγιής οργανισμός μπορεί εύκολα να αντεπεξέλθει στην ανεπαρκή πρόσληψη αυτών των συστατικών κατά τη διάρκεια των επτά εβδομάδων της νηστείας. Αντίθετα, σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας, πολλές φορές η νηστεία – και ειδικά η μακροχρόνια- εξασθενεί ακόμα περισσότερο τον οργανισμό τους και τους καθιστά ευάλωτους σε επιπλοκές των νοσημάτων τους.

Έτσι, ασθενείς με χρόνια αιματολογικά, νεφρολογικά, ηπατολογικά, γαστρεντερολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νηστείας και να αξιολογούν έγκαιρα τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων των παθήσεών τους ως παρενέργεια της νηστείας και να τη διακόπτουν άμεσα.

Επίσης, εάν εμφανιστεί πυρετός η συνέχιση της νηστείας είναι επικίνδυνη για την υγεία των πασχόντων και απαιτείται άμεση διακοπή. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Ιδιαίτερα ευπαθείς σε ανεπιθύμητες για την υγεία τους επιδράσεις της νηστείας είναι οι ηλικιωμένοι. Οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί τους είναι ελαττωμένοι και ο οργανισμός τους δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί τις διατροφικές στερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση διακοπής της νηστείας, δεν πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό, αλλά πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χωρίς υπερβολές και υπερκατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα