Κόκκινο Κρέας, ΤΜΑΟ και Καρδιακή Υγεία

Εδώ και αρκετά χρόνια πιστεύαμε ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αποκλειστικά εξ’αιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λίπη. Η αντίληψή μας αυτή όμως φαίνεται ότι θα πρέπει να αλλάξει, καθώς η ανακάλυψη ενός μεταβολίτη, συγκεκριμένα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ), φαίνεται ότι περιπλέκει λίγο το δεδομένα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου στο JAMA, τρεις πρόσφατες αναλύσεις συνέδεσαν τα υψηλά επίπεδα του TMAO με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από όλα τα αίτια. Σε μία από αυτές τις έρευνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα του ΤΜΑΟ στο αίμα διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα. Άλλες έρευνες παρατήρησαν σύνδεση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα του ΤΜΑΟ και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή χρόνιας νεφρικής νόσου.

«Αν και γνωρίζαμε ήδη ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και προώρου θανάτου, δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως το μηχανισμό της σύνδεσης αυτής», είπε η Δρ Τζοάν Μάνσον από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η έρευνα για τις επιδράσεις του ΤΜΑΟ μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων το κόκκινο κρέας επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο Ρόλος του ΤΜΑΟ

Το ΤΜΑΟ παράγεται μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν χολίνη, μία ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και τα πουλερικά. Κατά την πέψη της χολίνης από τα βακτήρια του εντέρου παράγεται μία ουσία που λέγεται τριμεθυλαμίνη (ΤΜΑ). Ακολούθως, το ήπαρ μετατρέπει την ΤΜΑ σε ΤΜΑΟ.

Το ενδιαφέρον κομμάτι στον παραπάνω μηχανισμό, σύμφωνα με τη Μάνσον, είναι ότι όσο περισσότερο κόκκινο κρέας καταναλώνουμε, τόσο αυξάνονται τα βακτήρια που μεταβολίζουν τη χολίνη στο έντερο. Ουσιαστικά, η κατανάλωση κοκκίνου κρέατος μπορεί να προκαλέσει μεταβολή του εντερικού μικροβιώματος.

Αν κάποιος που κάνει χορτοφαγική διατροφή για αρκετά χρόνια καταναλώσει κόκκινο κρέας, αρχικά δεν θα μπορέσει να συνθέσει ΤΜΑ στο έντερο ή να το μετατρέψει σε ΤΜΑΟ στο ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει τα υψηλά επίπεδα του ΤΜΑΟ που παρατηρούνται σε αυτούς που καταναλώνουν συχνά κρέας. Ωστόσο, αν συνεχίσει να τρώει κόκκινο κρέας, ο οργανισμός θα αναπτύξει περισσότερα μικρόβια που παράγουν ΤΜΑ, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του ΤΜΑΟ να αυξηθούν, υποστήριξε η Μάνσον. Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει επίσης ορισμένα είδη ψαριού με υψηλότερα επίπεδα ΤΜΑΟ, ωστόσο τα ψάρια προσφέρουν άλλα οφέλη που αντισταθμίζουν τους κινδύνους του ΤΜΑΟ. Τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα του ΤΜΑΟ στον ίδιο βαθμό με το κόκκινο κρέας και τα ψάρια, πρόσθεσε.

Αντιμετωπίζοντας τα Υψηλά Επίπεδα του ΤΜΑΟ

Στο μέλλον οι γιατροί μπορεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα επίπεδα του ΤΜΑΟ στον προληπτικό έλεγχο των καρδιαγγειακών παθήσεων, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο, όπως δήλωσε η Μάνσον. Οι ερευνητές αναζητούν επίσης προβιοτικές θεραπείες που θα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των ωφελίμων βακτηρίων στο αίμα ή ακόμα και φάρμακα για τον περιορισμό των επιπέδων του ΤΜΑΟ στο αίμα. Ωστόσο, μέχρι να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, η καλύτερη επιλογή είναι οι προσαρμογές στη διατροφή.

Αν επομένως περιορίσετε την κατανάλωση του κοκκίνου κρέατος, κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσετε τα επίπεδα του ΤΜΑΟ. Αν ωστόσο αυξήσετε την κατανάλωση, τα επίπεδα μπορεί να αυξηθούν.

Μία υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικά τρόφιμα.  Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε εντελώς συγκεκριμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας, ωστόσο είναι σημαντικό να καταναλώνετε περισσότερο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, ψάρια και πουλερικά, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος. Το επεξεργασμένο κρέας έχει συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε στον περιορισμό του ΤΜΑΟ κατά την επιλογή της κατάλληλης δίαιτας, καθώς υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες στη διατροφή. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται περισσότεροι από 400 μεταβολίτες για τον τρόπο που σχετίζονται με τη διατροφή και οι επιστήμονες προσπαθούν να καθορίσουν μεταβολικά σκορ κινδύνου που θα προβλέπουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, τόνισε η Μάνσον. Οι μεταβολίτες που συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούν ίσως να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προληπτικών εξετάσεων.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξετάζουν τη σύνδεση ανάμεσα στο έντερο, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τις επιδράσεις της αλληλεπίδρασης αυτής στην υγεία.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα