Πώς Επηρεάζεται η Νόσος του Crohn από την Κατανάλωση Αλκοόλ;

Ένα μεγάλο κομμάτι στη διαχείριση της νόσου του Crohn είναι η προσαρμογή της διατροφής με σκοπό την πρόληψη των εξάρσεων της νόσου. Το αλκοόλ αποτελεί κοινό προκλητικό παράγοντα για τη νόσο του Crohn, επομένως οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωσή του.

Η νόσος του Crohn ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Μπορεί να επηρεάσει το σύνολο του γαστρεντερικού σωλήνα, από τη στοματική κοιλότητα μέχρι τον πρωκτό, ωστόσο εμφανίζεται συνήθως στο λεπτό ή το παχύ έντερο.

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn διαφέρουν σε κάθε ασθενή και μεταβάλλονται με το χρόνο. Σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο.

Ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι να προκαλέσει ύφεση της νόσου, κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται ελάχιστα συμπτώματα.

Οι Ασθενείς με Νόσο του Crohn Μπορούν να Πίνουν Αλκοόλ;

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας μεταβολή στις χημικές ουσίες που ευθύνονται για τη φλεγμονή του εντέρου. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Οι χημικές αυτές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου. Οι ασθενείς με νόσο του Crohn κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από τις εντερικές αυτές βλάβες.

Καθώς κάθε ασθενής με νόσο του Crohn παρουσιάζει διαφορετική συμπτωματολογία και διαφορετική απόκριση στο αλκοόλ, δεν είναι δυνατό να θέσουμε ένα γενικό κανόνα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Ένας ασθενής μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ ένας άλλος μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή αντίδραση, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποφύγει εντελώς την κατανάλωσή του.

Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στα διάφορα είδη του αλκοόλ. Για παράδειγμα, στα οινοπνευματώδη παρουσιάζεται γενικά μεγαλύτερη ανοχή, ενώ η μπύρα θεωρείται ισχυρός προκλητικός παράγοντας.

Οι ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn είναι σημαντικό να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τα συμπτώματά τους και πώς αυτά διαφοροποιούνται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η ολική αποφυγή του αλκοόλ με σταδιακή επανεισαγωγή του στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα πως αποκρίνεται ο οργανισμός σε αυτό.

Τα Δεδομένα Ερευνών

Οι έρευνες που έχουν εξετάσει ειδικά τις επιδράσεις του αλκοόλ σε ασθενείς με συγκεκριμένες μορφές φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, είναι περιορισμένες.

Μία έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Alcohol διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 129 εθελοντές με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, εκ των οποίων οι 52 είχαν νόσο του Crohn. Οι παρατηρήσεις της έρευνας βασίστηκαν επίσης σε ερωτηματολόγια.

Μία έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gastroenterology κατέληξε σε αντίστοιχα συμπεράσματα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που έπιναν αλκοόλ είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου του Crohn. Αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Gastroenterology το 2018 εξέτασε τα αποτελέσματα 12 ερευνών που είχαν εξετάσει τις επιδράσεις του αλκοόλ στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές είχαν καταλήξει ότι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn επιδεινώνονται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποια Ποτά Πρέπει να Αποφεύγουν οι Ασθενείς με Νόσο του Crohn;

Ιδανικά, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ μέχρι η νόσος να παρουσιάσει ύφεση. Ακολούθως μπορούν να εισάγουν μικρές ποσότητες αλκοολούχων ποτών στη διατροφή τους και να εξετάσουν πως αντιδρά ο οργανισμός σε αυτές.

Μία έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις 5 αλκοολούχων ποτών (κόκκινο κρασί, λευκό κρασί, βότκα, μπύρα και καθαρή αιθανόλη) σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές απορρόφησαν τα ποτά αυτά με παρόμοιο τρόπο, ωστόσο η βότκα και η μπύρα προκάλεσαν περισσότερο κοιλιακό άλγος σε σχέση με τα άλλα ποτά.

Οι ερευνητές απέδωσαν την αντίδραση αυτή στην υψηλότερη περιεκτικότητα γλυκόζης στη βότκα και τη μπύρα.

Μία άλλη έρευνα εξέτασε ειδικά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού κατά τη διάρκεια μίας περιόδου ύφεσης των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση κοκκίνου κρασιού μπορεί να προκαλέσει αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου, γεγονός που επιδεινώνει τα συμπτώματα και οδηγεί σε έξαρση.

Ποια είναι τα Συμπτώματα μίας Έξαρσης;

Η έξαρση είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από αυξημένη φλεγμονή στους ιστούς που επηρεάζονται από τη νόσο του Crohn. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση μίας σειράς συμπτωμάτων, όπως:

  • Διάρροια
  • Κοιλιακό άλγος, κράμπες ή και τα δύο
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Δυσκοιλιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου
  • Επιτακτική ανάγκη αφόδευσης

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επίσης συμπτώματα και σε άλλες περιοχές του οργανισμού. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αρθραλγία
  • Εξάνθημα
  • Στοματικά έλκη
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους

Διαχείριση των Εξάρσεων

Οι ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των εξάρσεων της νόσου. Αν καταφέρουν να ταυτοποιήσουν ένα προκλητικό παράγοντα, αυτός πρέπει να αφαιρεθεί από τη διατροφή το ταχύτερο δυνατό.

Ακόμα κι αν η νόσος βρίσκεται σε ύφεση, η φαρμακευτική αγωγή που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός πρέπει να συνεχίζεται κανονικά. Είναι σημαντικό να μην παραλείπονται δόσεις, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρσεων.

Αρκετοί ασθενείς πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι έχουν πάντοτε διαθέσιμα τα φάρμακα και αντικείμενα που βοηθούν στην αντιμετώπιση μίας έξαρσης. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αναλγητικά
  • Κομπρέσες
  • Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
  • Σαπούνι για τον καθαρισμό του ερεθισμένου ή ευαίσθητου ιστού στον πρωκτό
  • Φαρμακευτικό στοματικό διάλυμα για τα έλκη

Αν παρουσιάζετε συχνά εξάρσεις ή δυσκολεύεστε στην αντιμετώπισή τους, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα