Οκρελιζουμάμπη: Πώς Επηρεάζει το Εντερικό Μικροβίωμα των Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που παίρνουν οκρελιζουμάμπη παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές στο εντερικό τους μικροβίωμα σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Η παραπάνω παρατήρηση προέρχεται από μία μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NINDS των ΗΠΑ και προσθέτει νέα δεδομένα για τη σύνδεση ανάμεσα στο έντερο και την πολλαπλή σκλήρυνση, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι «οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα αποτελούν πιθανώς κομμάτι του μηχανισμού δράσης για αρκετές θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης, μεταξύ των οποίων και η οκρελιζουμάμπη», είπε η επικεφαλής της έρευνας Erin Longbrake, από το Πανεπιστήμιο του Yale.

«Αν κατανοήσουμε τον τρόπο που επηρεάζεται το εντερικό μικροβίωμα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε θεραπείες που θα στοχεύουν ειδικά βακτήρια του εντέρου», είπε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 144ο ετήσιο συνέδριο του American Neurological Association.

Εξάντληση των Β Κυττάρων

Τα φάρμακα όπως η οκρελιζουμάμπη αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης μέσω της εξάντλησης των Β κυττάρων. Καθώς, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς μέσω ποιου μηχανισμού υπάρχουν οφέλη από την παραπάνω επίδραση, τα βακτήρια και οι μεταβολίτες τους έχουν συγκεντρώσει προσφάτως έντονο ενδιαφέρον από την ερευνητική κοινότητα.

«Η θεωρία μας ήταν ότι η οκρελιζουμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που εξαντλεί τα Β κύτταρα, επηρεάζει το φαινοτυπικό και μεταβολικό προφίλ των εντερικών βακτηρίων, ενισχύοντας έτσι μία αντιφλεγμονώδη ανοσιακή απόκριση», εξήγησαν οι ερευνητές.

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ασθενείς με νεοεμφανιζόμενη πολλαπλή σκλήρυνση από τους οποίους έλαβαν δείγματα κοπράνων και αίματος. Τα δείγματα αυτά εξετάστηκαν με ειδικές τεχνικές που επιτρέπουν στους επιστήμονες να διαπιστώσουν ποια βακτήρια επηρεάζουν την ανοσιακή απόκριση (έχουν επικάλυψη από IgA) και ποια όχι.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η Longbrake αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε 8 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και 5 εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η θεραπεία με οκρελιζουμάμπη για 1 μήνα κατάφερε να επαναφέρει το μικροβίωμα στο φυσιολογικό στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Αρκετοί ασθενείς από την ομάδα αυτή είχαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς βακτηρίων της οικογένειας Lachnospiraceae στην αρχή της έρευνας. Τα βακτήρια αυτά είναι γνωστό ότι επηρεάζουν σημαντικά την ανοσιακή απόκριση. Μετά τη θεραπεία με οκρελιζουμάμπη, ωστόσο, οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση στον αριθμό των βακτηρίων αυτών.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα βακτήρια αυτά αναγνωρίζονται ως παθογόνα από το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση που δεν έχουν λάβει θεραπεία», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα βουτυρικών που παράγονται, καθώς και τη διαφοροποίηση των κυκλοφορούντων ανοσιακών κυττάρων», πρόσθεσαν.

Μελλοντικές Στοχευμένες Θεραπείες;

Η μείωση των βακτηρίων που παράγουν βουτυρικά και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα της θεραπείας με οκρελιζουμάμπη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική εξάντληση των Β κυττάρων στην πολλαπλή σκλήρυνση, είπε η Longbrake. «Tα αποτελέσματά μας πρέπει, ωστόσο, να επιβεβαιωθούν σε ένα μεγαλύτερο δείγμα», πρόσθεσε.

«Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις μας ήταν ότι ορισμένα βακτήρια έχουν υψηλή επικάλυψη με IgA, γεγονός που δείχνει ότι αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως παθολογικά στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει στα υγιή άτομα», είπε. «Ο αριθμός των βακτηρίων αυτών μειώθηκε μετά τη χορήγηση θεραπείας με οκρελιζουμάμπη».

«Αν κατανοήσουμε καλύτερα το μηχανισμό δράσης των φαρμάκων αυτών, θα είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθούν εξατομικευμένα για να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα», είπε η Longbrake.

Τόνισε επίσης ότι η έρευνα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζεται η πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης από το εντερικό μικροβίωμα.

«Οι αλλαγές του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να αποτελούν ένα μηχανισμό μέσω του οποίου οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης D και το κάπνισμα, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνικές με σκοπό να διαπιστώσουν πιο λεπτομερείς αλλαγές στα διάφορα είδη των μικροβίων.

Ο Ρόλος της Διατροφής

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ενδιαφέροντα, ωστόσο το δείγμα είναι μικρό, επομένως είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», είπε ο Robert Paul Friedland, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Louisville.

«Η έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου έχουν ρόλο στην πορεία της νόσου, κάτι που είχε παρατηρηθεί ήδη από προηγούμενες έρευνες», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, στις προσπάθειες να τροποποιηθούν κατάλληλα τα βακτήρια του εντέρου, η διατροφή παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο.

«Αν θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου από τα βακτήρια του εντέρου, πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες ίνες από φρούτα και λαχανικά», δήλωσε ο Friedland.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Pietro Jeng

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα