Νέα Έρευνα: Τα Εμβόλια ΔΕΝ Αυξάνουν τον Κίνδυνο Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Μία μεγάλη έρευνα κατέληξε ότι τα εμβόλια όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 200.000 εθελοντές οι οποίοι αποτελούσαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού. Οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό και τα ιατρικά αρχεία τον εθελοντών αυτών αφορούσαν τα έτη 2005-2017.

Από το σύνολο των εθελοντών, υπήρχαν συνολικά 12.262 περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης.

Υπήρχαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες των εμβολιασμών για την ανεμευλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα, τη γρίπη, το μηνιγγιτιδόκοκκο, τον πνευμονιόκοκκο, τον ιό HPV, την εγκεφαλίτιδα και τις ηπατίτιδες Α και Β.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά εργαλεία για να εκτιμήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης και τον εμβολιασμό κατά τα 5 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «ο εμβολιασμός δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πολλαπλή σκλήρυνση», όπως έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Μία Απρόβλεπτη Αυτοάνοση Νόσος

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι χρόνια νόσος που προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) καταστρέφοντας τη μυελίνη που καλύπτει τις νευρικές ίνες.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ΚΝΣ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τα εξωτερικά παθογόνα, όπως για παράδειγμα τους ιούς και τα βακτήρια.

Σύμφωνα με το National Sclerosis Society, η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει περισσότερα από 2.3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Αν και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στις ηλικίες 20-50. Οι γυναίκες διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για τη νόσο σε σχέση με τους άνδρες.

Τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι απρόβλεπτα και διαφέρουν στον κάθε ασθενή, ανάλογα με το σημείο του ΚΝΣ που έχει υποστεί βλάβες. Η νόσος μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις ή να έχει σταδιακή επιδείνωση.

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση παρουσιάζουν τυπικά αίσθημα κόπωσης, μούδιασμα, διαταραχές της όρασης και της ισορροπίας, καθώς και δυσκολίες στην ομιλία. Συχνά εμφανίζονται επίσης προβλήματα με τη μνήμη και το συντονισμό. Σπανιότερα, η νόσος μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή παράλυση.

Τα Αποτελέσματα Αφορούν Όλα τα Εμβόλια

Ο επικεφαλής της έρευνας, Μπερνάρντ Χέμερ, και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν αν ο εμβολιασμός αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Στις διάφορες αναλύσεις που έκαναν συνέκριναν ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση με υγιείς εθελοντές. Συνέκριναν επίσης ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση με ασθενείς που έπασχαν από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn και η ψωρίαση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τα 5 χρόνια πριν τη διάγνωση, οι εθελοντές που παρουσίασαν πολλαπλή σκλήρυνση είχαν κάνει λιγότερα εμβόλια συνολικά σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσίασαν τη νόσο.

«Η πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης ήταν χαμηλότερη στους εθελοντές με καταγεγραμένους εμβολιασμούς», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το εύρημα αυτό ίσχυε για όλα τα εμβόλια που εξετάστηκαν και «ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο της εγκεφαλίτιδας».

Πιθανός Ρόλος του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν πολλαπλή σκλήρυνση παρατηρούν τα συμπτώματά τους αρκετό καιρό πριν τεθεί η διάγνωση και ίσως αποφεύγουν τους εμβολιασμούς για να μην επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

«Κάτι τέτοιο είναι, στην πραγματικότητα, εμφανές στα αποτελέσματά μας», είπε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο Αλεξάντερ Χαπφελμάιερ.

Μία άλλη θεωρία που μπορεί πιθανώς να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα είναι ότι ο εμβολιασμός ίσως δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να ξεκινήσει την ανοσιακή απόκριση που στοχεύει το ΚΝΣ. Αυτό, ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί από μελλοντικές έρευνες.

«Σε κάθε περίπτωση, λόγω του μεγάλου όγκου των δεδομένων που αναλύσαμε, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το ιστορικό πρόσφατου εμβολιασμού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης», κατέληξε ο Χαπφελμάιερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα