Κοιλιοκάκη και Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου: Υπάρχει Σύνδεση;

Μία νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν 9 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν φλεγμονώδεις νόσους τους εντέρου.

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, τα συμπτώματα του οποίου εμφανίζονται μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Farncombe Family Digestive Health Research Institute και το Society for the Study of Celiac Disease.

«Η συστηματική μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και την κοιλιοκάκη», είπε η κύρια συγγραφέας της έρευνας Dr Elena Verdu, PhD, καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στο McMaster University. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αποτυχία διάγνωσης μίας εκ των δύο παραπάνω παθήσεων, μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την απόκριση του ασθενούς στις διαθέσιμες θεραπείες».

Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, συχνότερες από τις οποίες είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Corhn, επηρεάζουν περίπου το 1-2% του πληθυσμού. Είναι χρόνιες παθήσεις και εμφανίζονται συνήθως στη νεαρή ενήλικη ζωή. Τα αίτια τόσο των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου όσο και της κοιλιοκάκης είναι άγνωστα σήμερα.

«Αρκετοί γιατροί πίστευαν ότι οι δύο παθήσεις πιθανώς συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο μέχρι σήμερα η σύνδεση αυτή δεν είχε αποδειχθεί», είπε η Dr Maria Ines Pinto-Sanchez, μία εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Οι Ερευνητές Ήθελαν Μία Σαφή Απάντηση

Η μελέτη του McMaster ήταν ουσιαστικά μία μετα-ανάλυση, δηλαδή εξέτασε δεδομένα από προηγούμενες έρευνες.

«Αρκετές ανεξάρτητες έρευνες έχουν προσπαθήσει να διερευνήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην κοιλιοκάκη και τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Οι έρευνες αυτές είχαν διαφορετικό τρόπο σχεδίασης και οι περισσότερες δεν κατέληξαν σε σαφή αποτελέσματα», είπε η Verdu.

Εξήγησε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα της αποφάσισε να συνεργαστεί με το Society for the Study of Celiac Disease. «Θέλαμε να δώσουμε σαφή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και επομένως αποφασίσαμε να κάνουμε μία συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση εξετάζοντας όλες τις έρευνες που έχουν ασχοληθεί με το παραπάνω θέμα».

Η Verdu και η ομάδα της εξέτασαν συνολικά 65 έρευνες στην ανάλυσή τους. Στις παραπάνω είχαν λάβει μέρος πάνω από 13 εκατομμύρια εθελοντές, 43 χιλιάδες ασθενείς με κοιλιοκάκη, 166 χιλιάδες ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και 3 χιλιάδες ασθενείς με «απροσδιόριστη κολίτιδα».

Οι 43 από τις παραπάνω έρευνες έγιναν σε ενηλίκους, οι 12 σε παιδιά και οι 9 εξέτασαν όλες τις ηλικίες. Οι περισσότερες έρευνες είχαν γίνει σε Ευρωπαϊκές χώρες.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κοιλιοκάκη και τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ή το αντίστροφο», είπε η Verdu.

Τι Σημαίνουν τα Αποτελέσματα της Μελέτης;

Σύμφωνα με τη Verdu, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κοιλιοκάκη και τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Η ίδια υποστήριξε ότι το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, καθώς η αποτυχία διάγνωσης μίας εκ των παραπάνω δύο παθήσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόκριση των ασθενών στη θεραπεία.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν εξετάσεις για κοιλιοκάκη σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου που παραμένουν συμπτωματικοί παρά την υποχώρηση της κολίτιδας (φλεγμονή του παχέος εντέρου).

Τόνισε ακόμη ότι οι ασθενείς με κοιλιοκάκη που δεν υποχωρεί παρά το γεγονός ότι εφαρμόζουν την κατάλληλη διατροφή, πρέπει να κάνουν εξετάσεις για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

«Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν πρέπει να γίνεται τυπικά έλεγχος για φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή το αντίθετο. Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από μελλοντικές έρευνες», υποστήριξε η Verdu.

“Junk Food” και Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου καταναλώνουν “junk food” σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν από τις παραπάνω νόσους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ένα μεγάλο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των ΗΠΑ, το οποίο περιελάμβανε συνολικά περισσότερους από 33.000 ενήλικες ηλικίας 18-85 ετών.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια με σκοπό να εξετάσουν την κατανάλωση διαφόρων τροφίμων από τους εθελοντές κατά τη διάρκεια 1 μηνός. Η λίστα των τροφίμων που εξετάστηκε περιελάμβανε 26 κατηγορίες τροφίμων όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, αλλά και ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως οι τηγανιτές πατάτες, η σόδα, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Η έρευνα προφανώς δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση των παραπάνω ανθυγιεινών τροφίμων προκαλεί φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, αλλά δείχνει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από τα παραπάνω νοσήματα, καταναλώνουν συχνότερα “junk food”.

Δίαιτες που Βοηθούν στην Αντιμετώπιση των Συμπτωμάτων από τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Μία ομάδα επιστημόνων στο King’s College London διαπίστωσε ότι μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζυμωμένους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, μπορεί να περιορίσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα στους ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

«Η παραπάνω δίαιτα (low FODMAP) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως τα αέρια, ο μετεωρισμός και η διάρροια», είπε η Dr Shannon Chang, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και γαστρεντερολογίας στο NYU Langone’s Inflammatory Bowel Disease Center.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες δίαιτες που μπορούν να προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως για παράδειγμα η Μεσογειακή δίαιτα.

«Σήμερα, καμία δίαιτα δεν έχει αναδειχθεί ως ιδανική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση της φλεγμονής», κατέληξε η Chang, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα