Η Ψωριασική Αρθρίτιδα Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2

Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με αυτούς που έχουν μόνο ψωρίαση αλλά και το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Rheumatology.

Η επικεφαλής της έρευνας, Ρέιτσελ Σάρλτον, από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην Αγγλία, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν 6783 περιστατικά ψωριασικής αρθρίτιδας από ασθενείς που είχαν διαγνωστεί μεταξύ των ετών 1998 και 2014. Οι ασθενείς είχαν ηλικίες από 18 έως 89 ετών με μέσο όρο ηλικίας διάγνωσης της ψωριασικής αρθρίτιδας τα 49 έτη.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες αντιστοίχησαν τα περιστατικά ψωριασικής αρθρίτιδας σε αναλογία 1:4, είτε με μία ομάδα του γενικού πληθυσμού χωρίς ψωριασική αρθρίτιδα, ψωρίαση ή κάποια άλλη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, είτε με μία ομάδα ασθενών με ψωρίαση αλλά όχι ψωριασική αρθρίτιδα ή άλλη φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των ερευνητών από την αρχή της έρευνας μέχρι τη χρονική στιγμή που δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια αυτής ή μέχρι τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, τη αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, της ισχαιμικής καρδιακής νόσου ή της περιφερικής αγγειοπάθειας. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης για τον κάθε ασθενή ήταν τα 5.5 χρόνια.

Οι εθελοντές με ψωριασική αρθρίτιδα είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό αλλά και με την ομάδα που είχε ψωρίαση. Η ίδια ομάδα είχε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιφερικής αγγιοπάθειας αλλά και ισχαιμικής καρδιακής νόσου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αλλά όχι σε σχέση με την ομάδα εθελοντών με ψωρίαση.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τις παρούσες κλινικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες προκειμένου να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, η φλεγμονή πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Πρέπει επίσης να γίνεται έλεγος για τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου και αυτοί να αντιμετωπίζονται άμεσα», είπε η Σάρλτον και οι συνεργάτες της.

Αν και ο μηχανισμός με τον οποίο συνδέεται η ψωριασική αρθρίτιδα με το διαβήτη τύπου 2 είναι ακόμα άγνωστος, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αποδίδεται μάλλον σε φλεγμονώδη αίτια, τη διατροφή, το εντερικό μικροβίωμα και γενετικούς παράγοντες.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα