Η Κουρκουμίνη στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα: Όλα τα Δεδομένα Ερευνών

Ο κουρκουμάς είναι μία ουσία που βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα, όπως το κάρι. Εδώ και αρκετούς αιώνες, χρησιμοποιείται ωστόσο και στην ιατρική. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο κουρκουμάς προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία. Τα οφέλη αυτά αποδίδονται κυρίως στην κουρκουμίνη, μία ουσία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθά αρκετά τους ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μπορεί ο Κουρκουμάς να Ανακουφίσει από τα Συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας;

Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως Curcuma longa, είναι ένα μπαχαρικό κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος το οποίο βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα. Αν και χρησιμοποιείται ευρέως από διάφορες εναλλακτικές θεραπείες (όπως η Ayurveda) για την αντιμετώπιση μίας σειράς συμπτωμάτων, τα οφέλη του κουρκουμά και των παραγώγων του για την υγεία έχουν μελετηθεί ευρέως και από έρευνες της Δυτικής ιατρικής. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2015, η κουρκουμίνη, δηλαδή η ενεργή ουσία του κουρκουμά, μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενώ έχει επίσης αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει και επιτίθεται σε υγιείς αρθρικούς ιστούς. Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν φλεγμονή η οποία τελικά οδηγεί σε βλάβες των οστών και των αρθρώσεων στις πληγείσες περιοχές.

Φαίνεται, επομένως, ότι οι φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουρκουμά μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τι έχουν Δείξει οι Έρευνες;

Ο κουρκουμάς περιέχει διάφορες ουσίες, μεταξύ των οποίων και η κουρκουμίνη. Οι περισσότερες έρευνες έχουν εστιάσει περισσότερο στην κουρκουμίνη παρά στον κουρκουμά ως σύνολο.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές έχουν δείξει ότι τόσο ο κουρκουμάς όσο και οι ουσίες που περιέχει μπορούν να προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς με συμπτώματα αρθρίτιδας.

Μία συστηματική μελέτη του 2016 εξέτασε δεδομένα από 8 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που είχαν εξερευνήσει την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά και της κουρκουμίνης στη θεραπεία των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 1000 mg κουρκουμίνης καθημερινά για 8-12 εβδομάδες μπορεί να περιορίσει σημαντικά το άλγος και τη φλεγμονή από διάφορες αρθρίτιδες και ιδιαίτερα από την οστεοαρθρίτιδα. Από τα αποτελέσματα φάνηκε επίσης ότι τα εκχυλίσματα κουρκουμίνης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι οι περισσότερς έρευνες είχαν μικρό μέγεθος και παρήγαγαν δεδομένα μέτριας ποιότητας, επομένως χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις τους. Δήλωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να πάρουν συμπληρώματα κουρκουμίνης σε συνδυασμό με την συμβατική τους θεραπεία και μόνο με την έγκριση του γιατρού τους.

Μία έρευνα του 2017 εξέτασε 36 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα στους οποίους χορηγήθηκε κουρκουμίνη ή placebo. Μετά από 90 ημέρες, οι εθελοντές που έλαβαν κουρκουμίνη ανέφεραν σημαντική βελτίωση στο άλγος και τη φλεγμονή σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν placebo.

Τέλος, μία έρευνα του 2018, εξέτασε τις επιδράσεις της κουρκουμίνης σε ένα μοντέλο ποντικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να περιορίσει την αρθρική φλεγμονή και την ερυθρότητα σε αυτά τα ποντίκια αποκλείοντας μία ενδοκυτταρική σηματοδοτική οδό που λέγεται οδός mTOR.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα της κουρκουμίνης για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, χρειάζονται σίγουρα περισσότερες έρευνες και σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Πως να Χρησιμοποιήσετε τον Κουρκουμά

Ο κουρκουμάς διατίθεται στην αγορά σε μορφή σκόνης ή ως ολόκληρη ρίζα. Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε αρκετά γεύματα, όπως το κάρι,οι σούπες και το ρύζι.

Αρκετοί χρησιμοποιούν τη ρίζα του κουρκουμά για να φτιάξουν τσάι. Διατίθενται επίσης στην αγορά αρκετά έτοιμα σκευάσματα με κουρκουμά για τσάι.

Αν και αρκετοί άνθρωποι προσθέτουν κουρκουμά στη διατροφή τους, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τις αντιαρθριτικές ιδιότητες του μπαχαρικού έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην κουρκουμίνη, η οποία διατίθεται και σε μορφή συμπληρώματος.

Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης είναι συνήθως κάψουλες ή ταμπλέτες. Οι παρασκευαστές προσθέτουν συνήθως και άλλα συστατικά, όπως μαύρο πιπέρι, τα οποία διευκολύνουν την απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον οργανισμό.

Η προτεινόμενη δόση των συμπληρωμάτων κουρκουμίνης δεν είναι ακόμα σαφής. Οι συγγραφείς μίας συστηματικής μελέτης του 2016 υποστηρίζουν ότι η ιδανική δόση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας είναι τα 1000mg ημερησίως. Μορφές κουρκουμίνης με υψηλότερη διαθεσιμότητα μπορεί να είναι αποτελεσματικές και σε χαμηλότερες δόσεις.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να λάβετε έγκριση από τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα κουρκουμίνης και να μην διακόψετε τα φάρμακα που ήδη παίρνετε.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες και Κίνδυνοι

Ο κουκουμάς και η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσουν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ενοχλήσεις από το γαστρεντερικό και κεφαλαλγίες. Όσοι έχουν ευαισθησία στις παραπάνω ουσίες ή όσοι λάβουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως εξάνθημα, ναυτία και διάρροια.

Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν κουρκουμά ή συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει επίσης με κάποια φάρμακα, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά τους. Όσοι παίρνουν αντιπηκτικά πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό πριν πάρουν συμπληρώματα με κουρκουμίνη, καθώς τα τελευταία μπορεί να επηρεάσουν την πηκτικότητα του αίματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα