Αντιπηκτικό Φάρμακο Μπορεί να Καθυστερήσει την Εμφάνιση της Νόσου Alzheimer

Ένα αντιπηκτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Alzheimer σύμφωνα με μία νέα έρευνα σε πειραματόζωα.

Η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας. Είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος κατά την οποία παρατηρείται προοδευτική απώλεια μνήμης.

Ορισμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά της σε κάποιο βαθμό, ωστόσο δεν υπάρχει οριστική θεραπεία ούτε κάποια γνωστή μέθοδος πρόληψης της νόσου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες παγκοσμίως αναζητούν νέες στρατηγικές και θεραπείες που μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση των συμπτώματων της νόσου Alzheimer.

Με σκοπό την επίτευξη του παραπάνω στόχου, μία ομάδα ερευνητών από το CNIC στη Μαδρίτη και το Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα ενός αντιπηκτικού στην επιβράδυνση της εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer σε ένα μοντέλο ποντικών.

Οι ερευνητές επέλεξαν την προσέγγιση αυτή καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα άτομα που υποφέρουν από νόσο Alzheimer έχουν μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στο Journal of the American College of Cardiology, η Μάρτα Κορτές Καντέλι και οι συνεργάτες της εξήγησαν ότι μόλις 1 χρόνος θεραπείας με το φάρμακο αυτό αρκεί για να διατηρηθεί η μνήμη και να μην παρατηρηθεί μείωση στην εγκεφαλική αιμάτωση σε ένα μοντέλο ποντικών με τη νόσο.

«Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την ανάπτυξη αποτελεσματική θεραπείας για τη νόσο Alzheimer», είπε η Κορτές Καντέλι.

Σημαντική Μείωση στους Δείκτες της Νόσου Alzheimer

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν θηλυκά ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιήσει γενετικά έτσι ώστε να παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου Alzheimer.

Τόσο στα παραπάνω ποντίκια όσο και σε μία ομάδα ελέγχου, οι επιστήμονες χορήγησαν για 1 χρόνο είτε placebo είτε δαμπιγκατράνη etexilate, ένα αντιπηκτικό φάρμακο, το οποίο είχαν αναμίξει στο φαγητό των ποντικών.

Όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, κάθε πειραματόζωο στην ομάδα που έπαιρνε το φάρμακο, έλαβε περίπου 60mg δαμπιγκατράνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος σε ένα 24ωρο.

Τα ποντίκια που έλαβαν την παραπάνω θεραπεία για 1 χρόνο δεν παρουσίασαν απώλεια μνήμης και διατήρησαν τη φυσιολογική αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση στους τυπικούς δείκτες της νόσου Alzheimer στα ποντίκια που είχαν λάβει το φάρμακο.

Συγκεκριμένα, τα ποντίκια αυτά παρουσίασαν μείωση 23.7% στο μέγεθος των αμυλοειδών πλακών, δηλαδή των τοξικών πρωτεϊνών της νόσου Alzheimer. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση 31.3% στα φαγοκυτταρικά μικρογλοία, μία ομάδα επιθετικών ανοσιακών εγκεφαλικών κυττάρων, και 32.2% στα TIL, ενός άλλου είδους ανοσιακών κυττάρων.

Οι παραπάνω μειώσεις αντιπροσωπεύουν περιορισμό της φλεγμονής και του τραυματισμού των αγγείων στον εγκέφαλο, καθώς και μειωμένη συσσώρευση πρωτεϊνών που εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Η αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer χρειάζεται εξατομικευμένη συνδυαστική θεραπεία που θα στοχεύει τους διάφορους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εμφάνισή της», είπε η Κορτές Καντέλι.

«Ένας στόχος είναι να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και η έρευνά μας έδειξε ότι η θεραπεία με από του στόματος αντιπηκτικά μπορεί να είναι μία αποτελεσματική θεραπεία στους ασθενείς με νόσο Alzheimer και διαταραχές της πηκτικότητας», πρόσθεσε.

Η δαμπιγκατράνη είναι πολλά υποσχόμενη ως θεραπεία για τη νόσο Alzhiemer καθώς έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία άλλων παθήσεων και έχει τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από όλα τα αντιπηκτικά φάρμακα.

Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αναπτύξουν καλύτερες μεθόδους ταυτοποίησης των ασθενών με νόσο Alzheimer που διατρέχουν επίσης κίνδυνο θρομβώσεων, όπως τόνισαν οι ερευνητές. Αυτή είναι η ομάδα που θα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη από τη θεραπεία με δαμπιγκατράνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα