11 Επιπλοκές από τη Νόσο του Parkinson

Η νόσος του Parkinson είναι μία νευρολογική πάθηση που επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών. Οι αλλαγές που προκαλεί μπορεί να έχουν σημαντικές σωματικές και νοητικές επιδράσεις στη ζωή ενός ατόμου.

Τα χαρακτηριστικά της νόσου του Parkinson είναι ο τρόμος, η βραδυκινησία και η δυσκαμψία. Παρουσιάζεται επίσης δυσκολία στο συντονισμό, διάφορα μη κινητικά συμπτώματα καθώς και άλλες επιπλοκές.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να προληφθούν οι περισσότερες επιπλοκές και αυτό μπορεί να βελτιώσει αρκετά την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς με τη νόσο.

Ομιλία

Η ομιλία είναι μία λειτουργία που μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο του Parkinson. Καθώς επηρεάζονται οι μύες, η ομιλία μπορεί να γίνει πιο αργή και συχνά να είναι δυσκολότερο να γίνει κατανοητή. Σταδιακά, οι αλλαγές στη σκέψη μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην επικοινωνία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open το 2017 τονίζει ότι η λογοθεραπεία έχει χρησιμότητα στη νόσο του Parkinson και διασφαλίζει τη διατήρηση της επικοινωνίας.

Μάσηση και Κατάποση

Συχνά, μπορεί να παρατηρηθούν δυσκολίες στη μάσηση και την κατάποση, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια της νόσου. Αυτό μπορεί να αποδίδεται σε αλλαγές στη αυτόνομο νευρικό σύστημα ή τους φαρυγγικούς μύες.

Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο παραμονής τροφής στον οισοφάγο, γεγονός που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Αν, επίσης, ο ασθενής κατά λάθος αναπνεύσει σωματίδια τροφής στους πνεύμονες, μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία.

Ο ασθενής μπορεί επίσης να παράγει μεγάλη ποσότητα σιέλου ή να δυσκολεύεται να καταπιεί το σίελο με ευκολία. Αυτό οδηγεί σε σιελόρροια.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η λειτουργία των μυών του οισοφάγου, έτσι ώστε η κατάποση να γίνεται ευκολότερα.

Κατάθλιψη και Άγχος

Η νόσος του Parkinson μπορεί συχνά να συνοδεύεται από κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 40-50% των ασθενών με νόσο του Parkinson παρουσιάζουν κατάθλιψη. Η τελευταία καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση των υπολοίπων συμπτωμάτων της νόσου.

Άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές της διάθεσης
  • Άγχος
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Ψυχώσεις
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά και τη σκέψη

Ωστόσο, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η χορήγηση θεραπείας όταν εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, βελτιωμένη λειτουργικότητα και πιο επιτυχή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Συχνά, στη νόσο του Parkinson παρουσιάζεται μείωση της libido ή της σεξουαλικής επιθυμίας και είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί στύση ή οργασμός.

Η μείωση στη σεξουαλική επιθυμία και τη λειτουργικότητα είναι αποτέλεσμα μείωσης στα επίπεδα ντοπαμίνης, σύμφωνα με το American Parkinson Disease Association. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, την κινητικότητα και τον οργασμό. Μπορεί να παρουσιαστεί επίσης ξηρότητα του κόλπου.

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ενέργειας και το ενδιαφέρον των για δραστηριότητες που απολάμβαναν στο παρελθόν, όπως το σεξ. Η κόπωση μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας.

Η κατάθλιψη και οι αλλαγές στη διάθεση μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό αποδίδεται στη νόσο του Parkinson και συχνά πρέπει να γίνει επίσκεψη σε ειδικό επαγγελματία υγείας, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Σπανιότερα, τα φάρμακα για τα επίπεδα ντοπαμίνης για τους ασθενείς με νόσο του Parkinson μπορεί να αυξήσουν τη σεξουαλική επιθυμία υπερβολικά. Αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα για ορισμένα άτομα.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με σεξουαλική δυσλειτουργία. Διάφορα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν επίσης με τη διάθεση.

Ύπνος

Οι ασθενείς με νόσο του Parkinson παρουσιάζουν συχνότερα διαταραχές του ύπνου σε σχέση με τα άτομα ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από τη νόσο. Αρκετοί έχουν διαταραχές στην έλευση του ύπνου, ενώ άλλοι ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορούν να κοιμηθούν πάλι, σύμφωνα με δεδομένα από το University of California Parkinson’s Disease Clinic and Research Center.

Άλλες διαταραχές του ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Υπνική άπνοια
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Εφιάλτες
  • Ομιλία κατά τον ύπνο
  • Κινήσεις των ποδιών
  • Δυσκολία αλλαγής θέσης στο κρεβάτι
  • Αφυπνίσεις για επίσκεψη στην τουαλέτα

Οι παραπάνω διαταραχές αποδίδονται συνήθως σε:

  • Φάρμακα
  • Αίσθημα δυσφορίας
  • Αλλαγές στο βιολογικό ρολόι

Ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση των παραπάνω είναι:

  • Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Ανοίξτε παράθυρα και εκτεθείτε στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αποφύγετε τον καφέ και αντίστοιχες ουσίες, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο.
  • Χρησιμοποιήστε το υπνοδωμάτιο μόνο για ύπνο και κάνετε άλλες δραστηριότητες (όπως η τηλεόραση και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών) σε άλλα δωμάτια.
  • Αποφύγετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προβλήματα του Ουροποιητικού

Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να υπάρχει ακούσια απώλεια ούρων, ενώ σε άλλους να παρατηρούνται δυσκολίες κατά την ούρηση. Οι παραπάνω επιδράσεις μπορεί να αποδίδονται και σε φάρμακα. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα.

Δυσκοιλιότητα

Επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα 2/3 των ασθενών με νόσο του Parkinson παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα.

Τα αίτια του παραπάνω φαινομένου είναι:

  • Η μυϊκή αδυναμία
  • Η μείωση στην πρόσληψη υγρών
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων
  • Οι επιδράσεις της νόσου του Parkinson στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στο οποίο περιλαμβάνεται και το γαστρεντερικό σύστημα

Η δυσκοιλιότητα με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και μεγαλύτερο αίσθημα δυσφορίας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο του Parkinson και να μειώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Το παραπάνω πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους:

  • Φάρμακα, όπως τα καθαρτικά
  • Διουρητικές παρεμβάσεις, όπως τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά
  • Αύξηση στην κατανάλωση ινών και υγρών
  • Φυσιοθεραπεία

Πάντοτε ρωτάτε τον γιατρό σας πριν πάρετε φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα, καθώς αυτά συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα.

Άνοια

Οι αλλαγές στις πρωτεΐνες του εγκεφάλου, όπως τα σωμάτια Lewy, μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια. Το Alzheimer’s Association εκτιμά ότι σχεδόν το 50-80% των ασθενών με νόσο του Parkinson εμφανίζουν τελικά άνοια. Η τελευταία, εμφανίζεται συνήθως σε 10 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου.

Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολίες στη μνήμη, τη συγκέντρωση και την κρίση
  • Ασάφεια στην ομιλία
  • Ψευδαισθήσεις και παραλήρημα
  • Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και άγχος
  • Δυσκολίες στον ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Διάφορα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν την πορεία της άνοιας, ωστόσο τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται σταδιακά.

Άλγος

Το άλγος είναι συχνό σύμπτωμα της νόσου του Parkinson. Έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι περισσότερο από το 60% των ασθενών με τη νόσο παρουσιάζουν άλγος. Από τη λίστα συμπτωμάτων της νόσου, ο πόνος βρίσκεται στην 3η θέση με τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα με τον τρόμο και τη δυσκαμψία να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Το 40-90% του άλγους είναι μυοσκελετικό και οι περισσότεροι ασθενείς  περιγράφουν το άλγος ως έντονο,  καυστικ και συσπαστικό.

Η μείωση του άλγους γίνεται με:

  • Αναλγητικά φάρμακα
  • Μασαζ, μουσικοθεραπεία ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες

Ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τους ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση του άλγους.

Αρτηριακή Πίεση

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει τη ροή του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Η νόσος του Parkinson μπορεί να επηρεάσει το ΑΝΣ, προκαλώντας αλλαγές στην αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μία διαταραχή που μπορεί να προκληθεί είναι η ορθοστατική υπόταση, μία πτώση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί αίσθημα ναυτίας ή ίλιγγο κατά τη μετάβαση σε όρθια θέση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώσεις και λιποθυμίες.

Συχνότερα εμφανίζεται υπόταση, ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να παρουσιαστεί και υπέρταση. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα.

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα για τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Διαταραχές της Όσφρησης

Πάνω από το 95% των ασθενών με νόσο του Parkinson παρουσιάζουν έκπτωση της όσφρησης, εξ’αιτίας των επιδράσεων της νόσου στο νευρικό σύστημα.

Αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της νόσου και μπορεί να εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση των υπολοίπων συμπτωμάτων. Αρκετοί γιατροί θεωρούν την έκπτωση της όσφρησης προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση νόσου του Parkinson.

Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα από τα 5 πιο κοινά συμπτώματα της νόσου.

Επίλογος

Η νόσος του Parkinson μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων και σχετιζομένων με αυτά επιπλοκών. Εκτός από τα παραπάνω, μπορεί να παρουσιαστούν επίσης ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη νόσο. Είναι σημαντικό να απευθύνεστε στον γιατρό σας για να συζητάτε συμπτώματα, επιπλοκές και άλλες αλαγές που μπορεί να εμφανιστούν.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323399.php

 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα