Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με λύκο;

Η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους ασθενείς με λύκο.

Ο λύκος είναι μία χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος κατά την οποία ένας άγνωστος προκλητικός παράγοντας στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον υγιών ιστών του οργανισμού. Η συχνότερη μορφή του λύκου είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), μία σύνθετη νόσος με πολλά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, άλγος και βλάβες σε αρκετά όργανα του σώματος. Εμφανίζεται με 10πλάσια συχνότητα στις γυναίκες και είναι 2-3 φορές πιο κοινή στις έγχρωμες γυναίκες. Τα διάφορα ωμέγα λιπαρά οξέα επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους τη φλεγμονή στον οργανισμό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ αντίθετα τα ωμέγα-6 προάγουν τη φλεγμονή. Η Δυτική διατροφή είναι συνήθως πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, γεγονός που θεωρείται σήμερα ότι συμβάλλει στην εμφάνιση χρονίων νόσων.

Αρκετές μικρής κλίμακας έρευνες μέχρι σήμερα είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 μειώνουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς με λύκο. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ερεύνησαν ποια ήταν η επίδραση των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 στους ασθενείς με τη νόσο αυτή. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το πρόγραμμα MILES (Michigan Lupus Epidemiology & Surveillance).

Η Δυτική διατροφή πιστεύεται, όπως προαναφέρθηκε, ότι συμβάλλει στον αύξηση της συχνότητας των χρονίων νόσων καθώς και των αυτοανόσων παθήσεων. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 βελτιώνουν τη συμπτωματολογία του ΣΕΛ, ωστόσο καμία έρευνα δεν έχει ερευνήσει την πρόσληψη ωμέγα-3 από τη διατροφή και την επίδραση των τελευταίων στους ασθενείς. Επίσης, ελάχιστες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει την επίδραση των ωμέγα-6 στις χρόνιες παθήσεις.

Το πρόγραμμα MILES, τα δεδομένα του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα, περιλαμβάνει ασθενείς που πάσχουν από λύκο στο νοτιανατολικό Michigan. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα για τη διατροφή των ασθενών και την περιεκτικότητά της σε ωμέγα λιπαρά οξέα μέσω ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι τελευταίοι. Συνολικά, 456 ασθενείς έλαβαν μέρος στην έρευνα από τους οποίους οι 425 ήταν γυναίκες. Το μέσο όρο ηλικίας ήταν τα 52.9 χρόνια. Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι η αύξηση την αναλογίας ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέεται με αυξημένη ένταση των συμπτωμάτων του ΣΕΛ.

Η πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέθηκε επίσης με καλύτερη ποιότητα ύπνου, μειωμένα καταθλιπτικά συμπτώματα και μείωση της συνυπάρχουσας ινομυαλγίας.

Οι διαθέσιμες θεραπείες για το ΣΕΛ σήμερα αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά το άλγος, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την αντιμετώπιση της κόπωσης, της κατάθλιψης και της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων με ωμέγα-3 με παράλληλη μείωση στην κατανάλωση αυτών με ωμέγα-6 είναι ένας εύκολος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αυτά.

Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή κάθε ατόμου. Η έρευνα αυτή δίνει νέα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του ΣΕΛ καθώς αποδεικνύει τη θεραπευτική δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν την επίδραση και άλλων θρεπτικών ουσιών που ενδεχομένως να έχουν αντίστοιχες δράσεις, για παράδειγμα οι βιταμίνες A, C και Ε.

Βιβλιογραφία: American College of Rheumatology

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα