Νέα δεδομένα για τον περιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λαμβάνοντας θεραπείες για τη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Η έρευνα διεξήχθη στο Birmingham και την Αυστραλία από το Πανεπιστήμιο της Alabama.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μία αυτοάνοση νόσο που επηρεάζει το 1% του παγκοσμίου πληθυσμού. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου απο καρδιαγγειακή νόσο λόγω της συστηματικής φλεγμονής που χαρακτηρίζει τη νόσο. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου και τα σχετικά με αυτούς συμπτώματα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η θεραπεία και διαχείριση των παραπάνω παθήσεων.

«Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ωστόσο είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την παθογένειά της γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαχείριση του καρδιαγγειακού συστήματος σε αυτούς τους ασθενείς», είπε ο Prabhakara Nagareddy, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Με την παρούσα έρευνα προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς η συστηματική φλεγμονή προκαλεί συσσώρευση πλακών και κατά συνέπεια αυξάνει την καρδιακή θνησιμότητα».

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστώσει αν η αύξηση των κυκλοφορούντων μυελοειδών κυττάρων σχετίζεται με αθηροσκληρωτική ύφεση ή επηρεάζει την πορεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αύξησαν την περιεκτικότητα των αιμοποιητικών κυττάρων σε χοληστερόλη στο μυελό των οστών ποντικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρατηρήθηκε αυξημένη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων η οποία προκάλεσε αθηροσκλήρωση.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να δείξουν ότι η στόχευση των κυτταρικών ανισσοροπιών της χοληστερόλης μέσω της ανασυσταθείσας HDL, μίας υπερ-μορφής της HDL η οποία αποκαλύπτει την κυτταρική χοληστερόλη, μπορεί να επιβραδύνει την πορεία της αθηροσκλήρωσης σε ποντίκια με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αν και αυτό πρέπει να ελεγχθεί και σε μελλοντικές έρευνες, οι ερευνητές ελπίζουν ότι βρίσκονται στη σωστή πορεία για την ανάπτυξη θεραπειών για την ομάδα αυτή των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αν η στόχευση των ανωμαλιών της κυτταρικής χοληστερόλης μέσω της ανασυσταθείσας HDL στα ποντίκια με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να περιορίσει την πορεία της αθηροσκλήρωσης, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο βήμα στον περιορισμό της καρδιαγγειακής νόσου σε αυτούς τους ασθενείς.

Βιβλιογραφία: The University of Alabama at Birmingham

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα