standard-title Τελευταία Ιατρικά Νέαhttp://pathologia.eu/wp-content/uploads/research.jpeg

Τελευταία Ιατρικά Νέα

Αρκεί η άσκηση το Σαββατοκύριακο για να βελτιωθεί το προσδόκιμο ζωής

Αρκετοί ενήλικες έχουν συνηθίσει να ασκούνται 1-2 φορές την εβδομάδα, συνήθως το Σαββατοκύριακο. Η άσκησή τους συνήθως περιλαμβάνει βάδισμα ή τρέξιμο. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, η έντονη αεροβική άσκηση για 75 λεπτά ή ήπια άσκηση για 150 λεπτά εβδομαδιαίως μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έως και 3 χρόνια. Η άσκηση ακόμα και μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 40% και από καρκίνο κατά 18%. Σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας ήταν ότι η άσκηση μόνο το Σαββατοκύριακο προσφέρει σχεδόν όσα οφέλη όσα και η άσκηση σε καθημερινή βάση.

Νέα Φάρμακα για τη θεραπεία του αλκοολισμού

Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μία εξαιρετικά νοσηρή κατάσταση τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Για τους περισσότερους αλκοολικούς ο στόχος της θεραπείας είναι η αποχή από το αλκοόλ. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με ψυχολογική υποστήριξη ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν συμπληρωματικά. Το πρώτο φάρμακο που προτείνεται είναι η Ακαμπροσάτη, η οποία μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε ασθενείς με ηπατική βλάβη, κατάσταση εξαιρετικά συχνή σε αλκοολικούς, καθώς και σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχει ψυχική διαταραχή ή άλλη εξάρτηση. Άλλα φάρμακα που έχουν εγκριθεί περιλαμβάνουν τη Ναλτρεξόνη και τη Δισουλφιράμη. Και τα δύο αυτά φάρμακα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού ωστόσο δεν χορηγούνται συχνά κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για τις δράσεις τους.

Τα από του στόματος στεροειδή είναι επικίνδυνα ακόμα και σε μικρές δόσεις!

Οι εκατομμύρια ασθενείς που παίρνουν κορτικοστεροειδή από του στόματος διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες. Συγκεκριμένα ακόμα και σε μόλις 30 ημέρες από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής ο κίνδυνος για κατάγματα διπλασιάζεται, η πιθανότητα φλεβοθρόμβωσης τριπλασιάζεται και η πιθανότητα σήψης πενταπλασιάζεται! Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι πιθανότητες αυτές μειώνονται από τις 30 μέχρι τις 90 ημέρες της θεραπείας. Είναι σημαντικό, επομένως, να μειωθεί η χορήγηση στεροειδών σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’όσο κρίνεται απαραίτητο καθώς και να αποφευχθεί η χρήση τους όταν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες.

Τα χημικά απολυμαντικά προκαλούν καρκίνο του θυρεοειδούς;

Προσφάτως διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε χημικά γνωστά ως βιοκτόνα, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς έως και 65%. Το ίδιο δεν ισχύει για την έκθεση σε φυτοφάρμακα τα οποία δεν συσχετίστηκαν με καμία μορφή καρκίνου. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη χρήση βιοκτόνων περιλαμβάνουν τους επαγγελματίες υγείας και το προσωπικό καθαριότητας κτιρίων. Οι γυναίκες σε αυτά τα επαγγέλματα έχουν 50% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς ενώ για τους άντρες το ποσοστό είναι σχεδόν τριπλάσιο! Το γεγονός αυτό αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός κατά τη χρήση προϊόντων που περιέχουν βιοκτόνα.

Τα αντιβιοτικά προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη νεαρή ηλικία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολυπόδων στο παχύ έντερο. Συγκεκριμένα, η χρήση αντιβιοτικών για 2 μήνες μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου μέχρι και 73%! Ο πολύποδας αποτελεί προκαρκινική μορφή σχεδόν όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου και η εμφάνισή του φαίνεται να συνδέεται με την επίδραση των αντιβιοτικών στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και του ρόλου που αυτά παίζουν στη διαδικασία της καρκινογένεσης. Ο τρόπος που τα αντιβιοτικά επηρεάζουν την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, είναι ωστόσο, σίγουρο ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των αντιβιοτικών και της εμφάνισης πολυπόδων στο παχύ έντερο.

Προσοχή: Αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων σε νεαρούς ενήλικες!

Σύμφωνα με νέα στοιχεία οι νοσηλείες ασθενών για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες ηλικίας 18-54 ετών. Αιτία είναι η παρουσία τουλάχιστον τριών από τους πέντε παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, διαταραχή των λιπιδίων, διαβήτης, κάπνισμα και παχυσαρκία) σε ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων σε αυτό το ηλικιακό πλαίσιο. Στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά είναι σαφώς μικρότερα. Φαίνεται, επομένως, ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ενημερωμένα σχετικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια και την πρόληψή τους σε σχέση με τους νεαρότερους ενήλικες. Η ενημέρωση και πρόληψη από τις μικρές ηλικίες ενηλίκων για το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σώσει ζωές, να αποτρέψει αναπηρίες και να βοηθήσει στην γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η παχυσαρκία είναι αίτιο καρδιακής ανεπάρκειας;

Η φυσική κατάσταση εξηγεί τη συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιακής ανεπάρκειας. Την υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει μία νέα έρευνα η οποία αποδεικνύει ότι για τα αυξημένα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με παχυσαρκία ενοχοποιείται σχεδόν αποκλειστικά η κακή φυσική κατάσταση. Η φυσική κατάσταση του καρδιοαναπνευστικού ευθυνόταν για το 47% των καρδιακών ανακοπών σε ασθενείς με παχυσαρκία σε μία έρευνα σε 20.000 ασθενείς. Η ίδια μελέτη απέδειξε ότι η παχυσαρκία δεν σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια. Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης καθιστά σαφές ότι η ενημέρωση των παχύσαρκων ατόμων πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και όχι τόσο στην απώλεια βάρους.

Μπορεί η ασπιρίνη να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου;

Σε αρκετούς ασθενείς η ασπιρίνη μπορεί να έχει προληπτική δράση για την εμφάνιση του καρκίνου. Σε μία έρευνα που περιλάμβανε 130.000 ασθενείς διαπιστώθηκε ότι η χρήση ασπιρίνης για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μειώνει την εμφάνιση καρκίνου κατά 7% στις γυναίκες και 15% στους άνδρες. Το ποσοστό αυτό αναφέρεται κυρίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και των πνευμόνων. Στις ΗΠΑ ήδη συνίσταται η χρήση ασπιρίνης εβδομαδιαίως σε ασθενείς ηλικίας 50-59 ετών που δεν έχουν κάποια σοβαρή αιμορραγική νόσο. Για τις ηλικίες από 60 ετών και άνω συνυπολογίζονται πάντα και οι αρνητικές επιδράσεις της ασπιρίνης για να καθοριστεί αν πρέπει να χορηγηθεί προληπτικά.

Νέα φάρμακα για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Αγγειοκινητικά συμπτώματα όπως οι εξάψεις, και οι ανωμαλίες του ύπνου, η κόπωση και οι διαταραχές συγκέντρωσης που τις συνοδεύουν, είναι πολύ συχνά και πολύ ενοχλητικά κατά την εμμηνόπαυση. Γι’ αυτό, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, που αφορούν επιστημονικά αποδεδειγμένες ορμονικές οδούς, είναι μια συναρπαστική εξέλιξη. Ήδη δοκιμάζονται ουσίες που στοχεύουν το σύστημα σηματοδότησης κισπεπτίνης -νευροκινίνης Β –δυνορφίνης του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που είναι υπερτροφικό κατά την εμμηνόπαυση. Βεβαίως απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες και με μεγάλη διάρκεια παρακολούθησης.
διαβάστε περισσότερα…

Δέκα συμβουλές για τον εμβολιασμό εξωνοσοκομειακών ασθενών

Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των νέων οδηγιών για τον εμβολιασμό στην καθημερινή κλινική πράξη.
Διαβάστε περισσότερα…

Άτομα που κοιμούνται λιγότερες από 7 ή περισσότερες από 9 ώρες το 24-ωρο έχουν τάση για παχυσαρκία

Το ίδιο ισχύει για άτομα που εργάζονται με νυκτερινές βάρδιες (και κοιμούνται ανάλογα) και για εκείνους που δεν παίρνουν έναν σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Διαβάστε περισσότερα…

Όχι στην ανεξέλεγκτη και συνεχή χρήση PPIs

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά στην εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα στο έμβρυο.
Διαβάστε περισσότερα…

Τι είδους σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους

Η έντονη σωματική άσκηση βοηθά σημαντικά στην διατήρηση ή ακόμα και βελτίωση της υγείας των μυικών κυττάρων.
Διαβάστε περισσότερα…

Καινούριος τρόπος μέτρησης ζαχάρου από τον ιδρώτα

Ελπίδες για λιγότερο πόνο ώστε οι ασθενείς να μετρούν το ζάχαρό τους πιο συχνά.
Διαβάστε περισσότερα…

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν φυτά και βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία ανθρωπίνων ιστών

Σύμφωνα με νέα έρευνα τα φυτικά κύτταρα έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά γι’αυτό το σκοπό.
Διαβάστε περισσότερα…